Hlavní obsah

Dobrá Voda na Šumavě získala strom života

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strom života může mít různé tvary, barvy a významy. Jeden takový se stal součástí expozice Muzea Dr. Šimona Adlera.

Foto: Jan Kaše

Strom života v Muzeu Dr. Šimona Adlera

Článek

Po roce 1990 inicioval Matityahu Adler (1920 - 2004) vybudování muzea v Dobré Vodě, a to v rodném domě svého otce Šimona Adlera, historika a rabína.

„Muzeum je věnováno památce 110 zaniklých komunit v západočeském pohraničí a originální formou seznamuje se životem židovské menšiny na Šumavě. Součástí expozice je i rekonstruovaná původní košer porážka a interiér pošumavské hospody. Předposlední část na unikátních exponátech představuje návštěvníkovi především židovské sakrální předměty ze sbírek Západočeského muzea v Plzni,“ uvádí se webových stránkách muzea.

Syn Matityaha Adlera Aaron se rozhodl, že sbírku rozšíří o unikátní exponát s velkým symbolickým významem. Za použití dřeva z Izraele vyráběl po dobu tří měsíců strom života. Listy, kterých je opravdu hodně, jsou doplněny fotografiemi a jmény.

Strom Aarona Adlera ukazuje, jak důležitý je i pouhý jeden lidský život. Představme si ho jako kořen, z něhož postupně roste a mohutní celý strom, mající spoustu větví a větviček, na kterých se třepetají listy, dodávající stromu na kráse a vznešenosti. Než se však takovým stane, trvá to dlouhá desetiletí.

Je to přesně jako u lidí. Ovšem pouze za předpokladu, že se nikdo nesnaží rodinu - strom zničit. Bohužel v relativně nedávné minulosti takové ničení nabralo obludné rozměry. Během holocaustu bylo povražděno šest miliónů Židů. Kolik z těchto mrtvých mohlo dát život dalším lidem a rozvětvit tak symbolický strom?

Vzpomeňme na sira Nicholase Wintona (1909 - 2015), který zachránil 669 židovských dětí z bývalého Československa. „Jeho“ strom se postupně rozrostl až na pět tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám