Hlavní obsah

Doba, kdy v Ostravském muzeu vyletí ptáček, se krátí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 20. června 2018 je v Ostravském muzeu k vidění exkluzivní výstava fotoaparátů s názvem Pozor, vyletí ptáček. Přehledná výstava fotoaparátů bude končit 2. září 2018.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 9.8.2018 Výstava v Ostravském muzeu: Pozor, vyletí ptáček.

Článek

Výstava Pozor, vyletí ptáček představuje fotoaparáty od roku 1900 do konce 20. století.

Návštěvník najde ve druhém poschodí Ostravského muzea na chodbách a ve třech dalších místnostech přehled historických fotoaparátů ze soukromých sbírek Kateřiny a Petra Adamusových a Davida Vančíka.

Výstava představuje také exponáty ze sbírek Ostravského muzea, zejména z ostravských prvorepublikových fotoateliérů jako Spisar a dalších.

Návštěvníky čekají přehledně seřazené historické fotoaparáty téměř všech českých a především světových značek, které se od počátku 20. století v regionu Československa prodávaly. Ti starší návštěvníci jistě zavzpomínají, že právě s podobnými fotoaparáty začínali jako děti, než přešli na dvouoké zrcadlovky Flexaret a na další dostupné či v zahraničí koupené fotoaparáty.

Výstava přehledně informuje o dostupných negativních filmech, jejich zpracování v domácích "laboratořích": tank, zvětšovací přístroj, časovač, červená a zelená žárovka, filtry, foto papíry různých rozměrů, vývojka, voda, ustalovač, sušička či leštička fotek.

K vidění jsou ukázky prvorepublikových fotoateliérů, jejich výbava a jak se měnily v průběhu století. Součástí výstavy je také soubor fotografií ostravského fotografa Borise Rennera.

Ostravské muzeum sídlí ve staré radnici na Masarykově náměstí v Ostravě. Otvírací doba: pondělí - pátek od 9 do 17 hodin, sobota - 9-13 hodin, neděle 13-17 hodin.

Vstupné: Základní vstupné 70,- Kč, snížené vstupné: studenti 15-26 let, důchodci, ZTP - 50,- Kč, děti od 6 do 15 let - 40,- Kč, školní a předškolní skupiny (od 10 osob) - 30,- Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) - 150,- Kč, návštěva věže - 20,- Kč, účast na přednášce - 30,- Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám