Hlavní obsah

Do vily Stiassni za dědictvím brněnského vlnařství

Novinky, Petr Svoboda

Vila Stiassni v brněnských Pisárkách hostí až do 21. října výstavu s názvem Brnem textilním. Mapuje vlnařský průmysl v největším moravském městě od jeho počátků. Na rekonstrukcích zobrazuje nejvýznamnější tovární celky a přibližuje také výsledky nedávného archeologického výzkumu v areálu Vlněny.

Foto: Petr Svoboda

Esslerova přádelna v Obřanech

Článek

Dějiny brněnského vlnařského průmyslu se začaly psát po polovině 18. století, kdy tu vznikla státem podporovaná soukenická manufaktura Johanna Leopolda Köffillera. Ta sice neměla dlouhé trvání, přivedla však do Brna zahraniční experty na textilní výrobu, kteří pak zakládali vlastní podniky.

V dobách největší slávy tak bylo ve městě a jeho okolí v provozu na 140 textilních závodů. K nejvýznamnějším textilním podnikatelským rodinám patřili Offermannové, Soxhletové, Shoellerové, Gomperzové, Neumarkové, Löw-Beerové nebo Stiassni.

Ne náhodou je výstava o brněnském textilu instalována v bývalé kuchyni rodinné vily textilního magnáta Alfreda Stiassni. Jím řízený podnik se nacházel v dnešní Přízově ulici. V meziválečném období tu stála jedna s nejmodernějších přádelen na mykanou přízi ve střední Evropě.

Z poměrně kusých archivních zpráv lze usuzovat, že v roce 1927 část továrny vyhořela, na obnově a modernizaci se snad podílel brněnský architekt Ernst Wiesner. Továrna vyráběla široké spektrum suken a vlněných látek, které vyvážela téměř do celé Evropy i do Orientu. Firma Bratři Stiassni zřídila při továrně Masarykovu pamětní podpůrnou nadaci, která sloužila k podpoře nadaných studentů zaměstnanců firmy.

Výstava Brnem textilním byla připravena Metodickým centrem průmyslového dědictví v Ostravě, které je součástí Národního památkového ústavu a společně s Technickým muzeem v Brně se výzkumem brněnského průmyslu zabývá soustavně.

Soubor 24 výstavních panelů nabízí prohlídku nejvýznamnějších textilních areálů po brněnských čtvrtích a na kresbách je možno nahlédnout na celou strukturu továren ukrytých za často nenápadnou uliční fasádou. K výstavě v průběhu září přibude i publikace, která bude ve vile Stiassni pokřtěna. Výstavu lze ve vile Stiassni navštívit vždy v pátek, sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám