Hlavní obsah

Do Velkých Karlovic dorazila první sněhová nadílka, vlekaři jsou připraveni

Novinky, Martina Žáčková

Víkendové ochlazení přineslo do hor první letošní sněhovou nadílku. V pondělí ráno poprvé sněžilo například i v jednom z nejnavštěvovanějších lyžařských středisek Beskyd - ve Velkých Karlovicích.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Sjezdovku Horal ve Ski areálu Razula pokryl v pondělí první sníh, podle vlekařů ale ještě roztaje.

Článek

Podle ředitele místního hotelu Horal Marka Bači napadlo ráno zhruba 5 centimetrů sněhu.

„Předpovědi počasí hlásí v dalších dnech oteplení, takže sníh určitě ještě roztaje. Teď se ale teplota pohybuje kolem nuly a sníh se zatím překvapivě drží. Mizí jen na silnicích, ty jsou bez problémů sjízdné,“ uvedl Marek Bača.

První sněžení v závěru října ve Velkých Karlovicích není nijak výjimečné. „Například loni poprvé sněžilo dokonce už 5. října. A v roce 2009 přišla 15. října sněhová kalamita, která nás na pár hodin úplně odřízla od světa. Naproti tomu předloni sněžilo až v druhé půlce listopadu. Letošek je takový průměr, nic extrémního,“ dodal Marek Bača.

Velké Karlovice v zimě nabízí lyžařům nejen možnosti vyžití v několika lyžařských střediscích, z nichž některé jsou propojeny společným skipasem, ale i výborné podmínky pro běžecké lyžování. V obci bývá upravováno na 40 kilometrů stop, na které zavazuje dalších 50 kilometrů na okolních hřebenech.

Provozovatelé místních lyžařských areálů už jsou vesměs na příchod zimy připraveni.

„Už v září jsme dělali revize vleků, sněžných děl a technologického vybavení, v minulých dnech jsme dokončili přípravu roleb. Podle počasí u nás začíná lyžařská sezóna v průběhu prosince," uvedl Martin Pařízek z karlovického Ski areálu Razula.

Reklama

Výběr článků

Načítám