Hlavní obsah

Do Ústí nad Orlicí se vrací městská hromadná doprava

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých letech se do Ústí nad Orlicí vrací městská hromadná doprava. Od 3.září bude městem projíždět minibus, který bude zajišťovat dopravní obslužnost stěžejních částí města.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vyřešena je i cena a způsob přepravy zavazadel, což bude velkou pomocí při nástupu na vlakovém nádraží.

Článek

Město Ústí nad Orlicí, jehož jednotlivé části jsou dost vzdálené, a navíc se rozkládá v kopcovitém terénu, představuje pro nemocné občany za účelem návštěvy lékaře a nákupů značný problém. Vedení města proto jako nezbytnou součást kvality života ve městě rozhodlo o zajištění městské autobusové dopravy.

Vlastní městská autobusová doprava bude zahájena v neděli 3. září v návaznosti s celorepublikovou změnou jízdních řádů. Do této dopravy bude nasazeno 21 linek ve všední den, kdy 13 linek jede z vlakového nádraží na autobusové nádraží, dále přes nákupní zónu a sídliště Štěpnice do Hylvát, na Duklu a vrací se zpět na vlakové nádraží. Zbylých 8 linek jede v opačném směru. Některé spoje zajíždějí z vlakového nádraží do Kerhartic. O víkendu a ve svátek bude v provozu 11 linek.

Informace o trasách, cenách a frekvenci spojů je součástí Ústeckých listů, lze je také získat v Informačním centru v budově radnice a na webových stránkách města. Navíc bylo toto vozidlo, kterým je minibus s kapacitou 15 sedících a 7 stojících cestujících představeno v pátek 1.září na Mírovém náměstí.

Zde byly zároveň zodpovězeny případné dotazy zástupcem dopravního odboru města, ing. Michalem Kokulou a dopravcem Radkem Kuběnkou, ředitelem ČSAD, kteří se zároveň účastnili ukázkové jízdy a zodpovídali konkrétní dotazy přímo na jednotlivých zastávkách.

Na těchto zastávkách je jízdní řád MHD označen modrou barvou, čímž jsou přehledně odlišeny od zastávek, kde MHD nebude stavět, protože jsou zajišťovány Pardubickým krajem (jedná se především o městské části Knapovec a Černovír). Z městských zastávek je velkým přínosem pro zlepšení dostupnosti zastávka u nemocnice, nákupního střediska a u vybraných spojů hřbitov.

Neméně podstatnou otázkou byl způsob placení: jízdné se platí vždy v hotovosti u řidiče při nástupu do vozidla. Občanské jízdné je 10 Kč, děti od 6 let, žáci a studenti 5 Kč. Osoby nad 65 let včetně zavazadla 5 Kč. Jinak cena zavazadla a zvířata mimo schránku 5 Kč. Cena jízdného je vždy stejná, ať cestující jede jednu zastávku nebo celý okruh.

Tuto dopravu plánuje a zajišťuje včetně finančních nákladů samotné město na základě uzavřené smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících s vybraným dopravcem. Po čtvrtletním vyhodnocení se počítá s přípravou úpravy jízdních řádů podle skutečné poptávky veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám