Hlavní obsah

Do světa středověké zábavy můžete zavítat v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se bavili lidé v dávných dobách, jak vzniklo slovo brajgl nebo jak se hrál mlýn a další hry? A kolik bylo během roku svátků, při nichž bylo zakázáno pracovat? Odpověď na tyto i další otázky přináší nová interaktivní výstava, která nadchne děti i dospělé.

Foto: Jan Kaše

Jeden z interaktivních exponátů. Vyzkoušet můžete i chůzi na chůdách.

Článek

V pátek 31. ledna byla v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni zahájena výstava s názvem Svět středověkých her, na které si můžete i zasportovat, užít bezpečného hazardu, zahrát si na hudební nástroj a k tomu se podívat na originální autentické předměty z období středověku.

Zákaz práce

V období středověku se denní rytmus řídil východem a západem slunce, přesnější čas pak určovaly zvony při pobožnostech, v pozdější dobách pak hodiny na hlavních budovách.

Pracovní den tak začínal rozedněním a končil soumrakem a pracovalo se šest dnů v týdnu. V neděli byla práce zakázána stejně jako v době církevních svátků, které byly vyhlašovány na počest světců.

A víte, kolik takových svátků v době středověku bylo? Během roku přibližně 50 až 70.

Středověk plný her

Lidé tak měli spoustu svátečních dnů a uměli si je užívat. Hry, slavnosti, hudba a tanec, to vše tehdy neodmyslitelně patřilo k životu napříč společenskými vrstvami.

Velice oblíbené byly deskové hry, přičemž některé byly považovány za užitečné pro rozvoj strategického myšlení u dětí i dospělých.

„Takto privilegované hry byly zejména šachy a někde i vrhcáby, zatímco jiné, jako např. mlýn, se setkávaly se silnou kritikou a odsouzením a byly přisuzovány spíše prostému lidu a dětem,“ dočteme se na výstavě.

Hrály se ale také kostky, dáma, ovčinec, kuličky, pořádaly se rytířské turnaje a oblíbené byly rovněž míčové hry.

Do stolu vyryté hrací plány

Pomůcky pro hry se vyráběly z nejrůznějších materiálů. Jednoduše řečeno ze všeho, co bylo po ruce. Hrací plány se třeba vyryly do dřevěného stolu nebo do podlahy.

K již zmiňované hře mlýn byly zapotřebí tři čtverce spojené čtyřmi liniemi a dvě sady devíti rozdílně barevných kamenů. Hráči postupně kladou své kameny na vyznačené body (nároží čtverců či křížení čtverců a linií) a cílem hry je dostat tři kameny stejné barvy vedle sebe a tím odebrat soupeři z desky jeden kámen. Ten, komu na desce zůstaly méně než dva kameny, prohrává.

Za brajgl může malíř

Na výstavě se také dozvíte, jak vlastně vzniklo slovo „brajgl.“ Jde o zkomolení jména vlámského malíře Pietera Brueghela. Jeho obraz Dětské hry z roku 1560 zachycuje více než 200 dětí při desítkách různých her a aktivit. Změť postaviček však na mnohé působila neuspořádaně a chaoticky a obraz byl označován za ´brueghel´ - česky brajgl.

Výstava, na které jsou k vidění i dosud nevystavené originální exponáty, potrvá do 26. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám