Hlavní obsah

Do sobotního večera zaznamenali hygienici na jihu Čech 8 nových případů COVID-19, pozitivních je 77

Novinky, Petr Pokorný

V Jihočeském kraji zaznamenali za sobotu hygienici osm nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k sobotní 18. hodině v regionu zvýšil na 77. Nejvíce nových případů, tři, přibylo na Strakonicku.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

„V průběhu dne vyšetřily laboratoře Nemocnice České Budějovice, Biologického centra Akademie věd ČR a Nemocnice Strakonice celkem 105 suspektních vzorků od osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19. Osm z nich bylo pozitivních. K dnešní osmnácté hodině jsme tak na území našeho kraje evidovali celkem 77 pozitivně testovaných osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) Kvetoslava Kotrbová.

Mezi nemocnými bylo 50 žen a 27 mužů. Dvacet nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku a devatenáct na Českokrumlovsku. Třináct je z Českobudějovicka, jedenáct z Prachaticka, tři z Táborska a dva z Písecka. „Mezi nemocnými jsou dvě děti ve věku od 10 do 14 let. V produktivním věku 25 až 64 let je 57 pozitivních případů a celkem 18 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+,“ doplnila docentka Kotrbová.

Pro podezření na onemocnění COVID-19 na jihu Čech indikováno k vyšetření celkem 2905 osob. Odběrová místa fungují v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Prachaticích. Další odběrové místo se připravuje v Písku. Pracovat by mělo začít v pondělí.

„V souvislosti s výskytem nákazy v domovech pro seniory a v lůžkových zařízeních poskytovatelů sociálních služeb doporučilo Ministerstvo zdravotnictví nová režimová preventivní opatření v těchto zařízeních. Ta se týkají především omezení styku klientů s personálem i mezi sebou na nejnutnější minimum, zrušení skupinových aktivit, společného stravování, zavedení pravidelných kontrol zdravotního stavu klientů a pravidelného měření jejich tělesné teploty bezkontaktními teploměry, zvýšení hygieny, používání ochranných pomůcek, zvýšené dezinfekce povrchů a podobně,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS MUDr. Jitka Luňáčková.

Další opatření směřují ke zřízení izolace pro nemocné, rozdělení objektů na COVID a NON-COVID zóny, členění personálu atd. „V případě výskytu nákazy COVID-19 mezi klienty zařízení tak budou například všichni zaměstnanci, kteří přichází do styku s nemocným, zcela odděleni od ostatních klientů a zaměstnanců,“ dodala MUDr. Luňáčková.

Hygienici opakovaně apelují na striktní dodržování nařízených karanténních opatření, protože jedině přísnou izolací lze snížit možnost vzniku kontaktních onemocnění na minimum. Pro potřeby veřejnosti zřídila Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje pohotovostní informační službu na telefonních číslech 736514386 a 731428577, kde se občané mohou ptát na problematiku nového koronaviru.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v regionu lze nalézt na webových stránkách KHS Jihočeského kraje na adrese: https://www.khscb.cz . Celostátní data nabízejí webové stránky Ministerstva zdravotnictví ČR: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám