Hlavní obsah

Do školních lavic usedne v Karviné více prvňáčků

Novinky, Lukáš Hudeček

Do školních lavic usedne v pondělí v Karviné 451 prvňáčků. To je o pět více než v loňském roce. O odklad nástupu do školy požádali rodiče u 76 dětí. Školáci se mohou těšit na nové učebny, opravené sociální zařízení nebo vylepšené tělocvičny.

Foto: Lukáš Hudeček

Nástavba ZŠ a MŠ Dělnická

Článek

Prvňáčci usednou v pondělí do lavic v 21 třídách. Nejvíce jich přivítá ZŠ Dělnická, která otevírá tři třídy pro prvňáčky. Na všech školách připravují pro nové školáky zajímavý program.

Například na ZŠ Dělnickou v tomto školním roce dorazí mobilní planetárium, polská škola přivítá své žáky slavnostně přímo na pódiu v centru města a ZŠ U Studny připravila pro své prvňáčky slavnostním špalír se spoustou dárečků a sladkostí.

Na základní škole Mendelova přivítá prvňáčky primátor Jan Wolf (ČSSD), na ZŠ U Lesa se děti potkají s náměstkem primátora Andrzejem Bizoněm (nestraník za ČSSD) a na ŽŠ Družba s náměstkem primátora Miroslavem Hajdušíkem (KSČM).

Na školách přes léto probíhaly stavební práce. ZŠ a MŠ Cihelní má nová okna a zateplenou severovýchodní část budovy. Nová okna jsou i na ZŠ a MŠ Družby, kde došlo rovněž k opravám okapového systému. Na ZŠ a MŠ s polským jazykem byla zrekonstruovaná kanalizace.

ZŠ a MŠ U Studny má novou multimediální učebnu, hernu školní družiny a zrekonstruované toalety. Sociální zařízení se rekonstruovalo i na základních školách Borovského, Školská, Prameny a Mendelova. Žáci ZŠ a MŠ Slovenská se mohou těšit na nové osvětlení v tělocvičně.

U konce je projekt za téměř 50 milionů korun. Na ŽS a MŠ Dělnická byla vybudovaná nástavba odborných učeben. Práce probíhaly od loňského dubna. Na školáky čekají nové odborné učebny, dvě jazykové učebny, počítačovou učebnu, učebny fyziky a biologie, třída pro nadané žáky a využívat budou moci novou venkovní učebnu.

„Vybudován byl bezbariérový přístup a propojení se stávající budovou školy. Učebny i kabinet pro vyučující jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi. Specializované třídy budou moci využívat žáci i dalších karvinských škol a gymnázia, proto byla pro ně vybudována také šatna,“ doplnil náměstek primátora Andrzej Bizoń (nestraník za ČSSD).

Zajímavostí projektu je učebna pro nadané žáky. „Učebnu jsme vybudovali v rámci Inkluze jiným způsobem. Na naší škole od minulého roku hledáme nadané a mimořádné děti a chceme jim dát určitý životní prostor. Učebna vypadá jako klasická třída, má ale ještě navíc i kóje, kde se žáci individuálně vzdělávají a nechybí ani informační technologie,” uvedl ředitel školy Petr Juras.

Funkce jednotlivých kójí jsou různé, v jedné se může žák sám nerušeně vzdělávat, ve druhé bude aplikována čtenářská gramotnost a ve třetí se bude rozvíjet jejich logika.

Slavnostní otevření nové nástavby na ZŠ a MŠ Dělnická proběhne v pátek 6. září od 15.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám