Hlavní obsah

Do Provence za kouzlem malých opatství, do světa malířů i k záhadné rotundě

Novinky, Petr Hejna

Drobná, zahradami obklopená opatství, po kraji provensálském rozsetá, mají svůj nezaměnitelný půvab. Některá slouží dál svému původnímu účelu, jiná jsou v soukromých rukou a majiteli udržovaná a zpřístupněna turistům. Na každém kroku zde narazíte i na ateliéry malířů i stopy dávných románských časů.

Foto: Petr Hejna

opatství Saint-Hilaire

Článek

Jedinečný dojem zanechá dotek s minulostí v abbaye Saint Hilaire. Tento klášter, dříve sloužící jako působiště karmelitánských mnichů, je místem klidu bez jako mravenci se hemžících turistů, nemajících povětšinou o jeho existenci ani zdání. Nachází se na půli cesty mezi Cavaillonem a Aptem nedaleko obce Ménerbes, kudy kdysi vedla římská silnice Via Domitia, vybudovaná roku 118 před naším letopočtem. 

Roku 1961 se stává majitelem René Bride se svojí manželkou, jejíchž rodina drží tuto historickou památku dodnes. V 60. letech jejich silami a nadšením začaly opravy kláštera, což je bohatě fotografiemi dokumentováno i v místnosti nedávné historii opatství věnované, a roku 1975 byl objekt zapsán jako historická památka.

Vstupné činí v těchto končinách pouhých 2,50 eura, vybíráno je formou vhozením do schránky u vchodu, takže je slušností tuto nedozorovanou činnost neobcházet. Sdružení přátel opatství organizuje i kulturní program v pohodu dýchajících prostorách a laskavý správce objektu nám v horkém dni, coby vyprahlým poutníkům, nabídl doušek chladivé vody.

Dalším malým zázrakem je abbaye de Valsaintes, cisterciácké opatství, které doslova rozkvetlo péčí muže, kterým je zahradník Jean-Yves Meignen. Tento pán zahrad zde zahájil revitalizaci okolí budovy opatství roku 1996, od roku 2011 se zahrada pyšní ministerstvem kultury uděleným titulem Pozoruhodná zahrada.

Jsou zde v době květu k vidění stovky druhů růží (některé odrůdy jsou jeho vlastní), mnohé typy levandule, květiny, dřeviny…, to vše s citem a láskou zakomponované do Meignenova světa, plného odpočívadel ve stínu, laviček pro milence, větrných zvonkoher a dalších osobitých nápadů, jako je archaický sluneční kancelář.

Je odtud i nádherný výhled do kraje směrem k divoké soutěsce Gorges d´Oppedette, kterou cestou je záhodno se pokochat, stejně jako pracemi malíře Yvese Jaqueta v kapli Saint-Férreol ve Viens, kde má ateliér.

Mystiku místa umocňuje na fotografiích i projekcí dokumentující budování zahrady zdokumentované magické světlo, dopadající v okamžik zimního slunovratu na prostý oltář v klášterní kapli. Zde se i v jiné dny koná bohatý kulturní program, v nabídce jsou i noční prohlídky opatství nebo aromaterapie. Vstupné 6,50 eura je možno nahradit zvýhodněnou společnou vstupenkou za 8, 50 eura na nedaleký hrad Simiane-la-Rotonde.

Simiane-la-Rotonde je malá vesnice, které dominuje mohutná románská rotunda v objektu malého hradu, který je zde zmiňován již k roku 1031. Rotunda je klasifikována jako historická památka od roku 1862.

K rotundě a jejímu určení se váže mnoho teorií a tajemství, jedním z výkladů je, že sloužila jako monumentální hrobka rodu rytíře Raimbauda d´Agoults, účastníka první křížové výpravy. Dnes je využívána příležitostně i coby koncertní sál, u vstupu do tohoto podivuhodného místa vystavuje své práce Jacques Blin, pracující technikou využívající okrové hlinky, které se těžily v okolí Rousillionu. Obrázky je možno samozřejmě zakoupit jako originální suvenýr.

Reklama

Výběr článků

Načítám