Hlavní obsah

Do Plzně přijede besedovat autor počinu Piána na ulici Ondřej Kobza

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti z Církevního gymnázia z Plzně zorganizovali besedu s kavárníkem, filantropem a organizátorem originálního počinu Piána na ulici – Ondřejem Kobzou. Beseda se koná v aule Církevního gymnázia ve čtvrtek 12. června od 16.00 hodin a je e určená nejenom studentům, ale zvána je i široká veřejnost.

Foto: archiv Ondřeje Kobzy

Ondřej Kobza je nejen kavárník a filantrop, ale také autor originálního počinu Piána na ulici.

Článek

Kde se prý objeví Ondřej Kobza, tam to žije, bude to platit i pro Plzeň? A hlavně pro Církevní gymnázium?

Zatím jsou studenti z Církevního gymnázia velmi aktivní, celkem tři studentské týmy se zapojili do společného programu Plzeň 2015 a Centra pro komunitní práci Západní Čechy – Kreativní demokratická škola: Pěstuj prostor během kterého žáci pojmenovávají problémy ve veřejném prostoru města Plzně a navrhují jejich tvořivá řešení. Studenti z 5. A si zvolili opravdu nelehké téma "podchod na Americké třídě", ale o to energičtěji se pustili do práce.

„Prvotním krokem bylo, že několik spolužáků začalo hrát na hudební nástroje. Když potom chtěli vystupovat na veřejnosti, zjistili, že v Plzni chybí legalizovaný plácek pro hudebníky, kde by mohl kdokoli hrát bez povolení úřadů. Vyzkoušeli jsme akustiku v podchodu, kde by na hudebníky zároveň nepršelo, a tak jsme se rozhodli, že se v našem projektu budeme věnovat podchodu na Americké. Evropské hlavní město kultury pro rok 2015 by mělo jít vzorem všem ostatním městům. Jelikož chybí letiště v blízkosti Plzně, zahraniční turisté se nejčastěji musí dopravit do města pomocí vlaku a následně využít depresivní a neútulný podchod, což neodpovídá komfortu, který by si toto město i samotní návštěvníci zasloužili,” uvedla studentka z 5. A Hanka Horová.

Vizi svého projektu studenti představili v dubnu na závěrečné konferenci Kreativní demokratická škola: Pěstuj prostor. V projektu každopádně pokračují dále, podali si žádost na realizaci nejen na Plzeň 2015, ale samostatně zpracovávají i žádost o grant v anglickém jazyce na Americkou obchodní komoru. Začali jednat i s pravděpodobným budoucím nájemcem podchodu. Stejně tak se nadchli i pro Ondřeje Kobzu, s kterým chtějí probrat svoje záměry. 

„Přesně tohle je záměrem programu Kreativní demokratická škola: Pěstuj prostor, aby se studenti vydali aktivně do terénu a zkoušeli věci, které se jim nelíbí, změnit,” řekl k tomu architekt Marek Sivák ze společnosti Plzeň 2015.

„Navíc se k tomu naučí vyjednávat s úřady nebo organizovat besedy,” dodala další z organizátorů Olga Mourková z CpKP Západní Čechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám