Hlavní obsah

Do páteční akce Noc kostelů se zapojí i Mikulov

Novinky, Jitka Sobotková
Aktualizováno

Také Mikulov se v pátek 23. května zapojí do Noci kostelů a připojí se tak k více jak tisícovce kostelů a modliteben na celém území České republiky. V kostelech mohou lidé poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Ojediněle bude otevřena kaple sv. Šebestiána na samém vrchu Svatém kopečku, a to od 18 do 21 hodin.

Kostel sv. Jana bude přístupný od 19 do 22 hodin. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout kostel, varhany a v zákristii bude promítání ze života mikulovských farností,“ řekl mikulovský probošt Pavel Pacner.

Kostel sv. Václava v centru města bude pro veřejnost otevřen také od 19 do 22 hodin. „Kromě prohlídky kostela bude otevřen také průchod od zámku na panskou oratoř v kostele, v zákristii bude výstavka, lidé si budou moct prohlédnout varhany i kostnici pod kostelem,“ doplnil Pavel Pacner.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před deseti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. V roce 2009 překročila Noc kostelů hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. V roce 2010 se Noc kostelů konala již v celé České republice, v roce 2011 poprvé na Slovensku a o rok později také v Estonsku.

V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo více než 1300 kostelů, ve kterých připravili pořadatelé pro návštěvníky na 8 000 programů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i více než 450 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám