Hlavní obsah

Do Oslavan zavítal král

Novinky, Petr Sláma

Ve dnech 10. a 11. září zavítal do Oslavan král český Přemysl Otakar I. se svou druhou manželkou Konstancií.

Foto: Petr Sláma

Oslavanské historické slavnosti

Článek

Nebojte se, nevrátil se středověk a Přemyslovci opět neusedli na slavný český trůn. Zůstáváme dál svobodnými občany a naše země republikou. V Oslavanech si pouze připomněli příjezd tohoto velkého českého panovníka.

Stalo se tak v roce 1228 při příležitosti vysvěcení ženského cisterciáckého kláštera Údolí sv. Marie. Král udělil, při příležitosti své návštěvy, tomuto klášteru řadu privilegií. V Oslavanech se tato akce, která nese římskou pořadovou číslovku XVIII., stala již tradicí. Pro svou kvalitu a bohatý program láká stále více návštěvníků.

Stejně jako u předchozích ročníků i letos byl na programu královský průvod městem. Na panovníkovu počest se konaly i turnaje. Pěší i jezdecký. Své umění zde, vedle renomovaných klubů historického šermu, předvedl i úplný nováček. Klub Vikingové z Nové Vsi u Oslavan.

Své stánky zde rozložili trhovci s rozličným zbožím i s něčím dobrým do žaludků. Velmi dobré byly například staročeské calty (placky) s rozličnou náplní. Nesmělo chybět ani proslavené oslavanské pivo, které v horkém počasí přišlo k duhu.

V zámeckém parku čekal na návštěvníky bohatý kulturní program. Na své si přišli mladí i staří. Kromě oblíbené Dagmar Patrasové si zde zahrál se svou kapelou Ivan Mládek, jako i další kapely jiných hudebních žánrů. A nakonec ještě jedna drobnost. Na návštěvu Oslavan jste mohli z Brna přijet historickým parním vlakem. Takže? Na shledanou příští rok v Oslavanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám