Hlavní obsah

Do Kryštofova Údolí za krásami podzimu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé údolí podle potoka Rokytky, od velkého viaduktu až ke kostelu a trafostaničnímu vesnickému orloji, je zvláště v barevných podzimních barvách velmi příjemné na procházku. K vidění je řada roubenek, pečlivě zrekonstruovaných a opravených, muzeum betlémů, výrobna i prodej originální keramiky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

O orloji, který zbudovali v Kryštofově Údolí  v roce 2006 z rozpadající se trafostanice, se napsalo již mnohé. Včetně toho, že některé figury mají své patrony mezi známými osobnostmi české kultury nebo médií, například paní Bohdalovou nebo pány Lábuse, Ebena nebo Dejdara.  

On to není orloj podle astronomických pravidel, chybí mu astroláb, ale okénka se svatými se otevírají. Po stranách věžičky stojí postavy patrona obce svatého Kryštofa, a protože ves se živila havířinou, také svaté Barbory. Začátek produkce odtroubí ponocný, skleněný pramen vody na scéně z venkovského života je iluzorně přirozený. Ze strany najdete i sluneční hodiny.

Nespatřené betlémy

Kryštofovo údolí je také proslulé muzeem betlémů. Bohužel nikdy se mi nepodařilo ho navštívit, prý je otevřeno jen o víkendech. Proslulý je i v životní velikosti vysochaný Jírův Betlém.

Z Liberce vede na Českou Lípu železniční trať, původně ji postavili ze severočeských Teplic jako ústeckoteplickou. Ale již tehdy vznikly spory mezi podnikateli, takže spoj jezdil do Lípy, má tu pod ještědským hřebenem tunel dlouhý 815 metrů.

Dostanete k němu přes dva viadukty - malý je 17 metrů vysoký, má 10 oblouků a je 127 metrů dlouhý. V závěru údolí stojí Novinský, nedávno rekonstruovaný - 230 metrů dlouhý, se 14 oblouky, vysoký 30 metrů.

Pozoruhodný je kostelík sv. Kryštofa a pod ním stojící márnice s osmi vyobrazeními nenadálé smrti. Najíst se tu máte kde, procházka je to na pár hodin, poté můžete třeba vyrazit na nedalekou zříceninu Hamrštejna.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám