Hlavní obsah

Do kouzelného světa Julese Verna se můžete ponořit v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Visio Art Gallery hostí výstavu známého grafika, jehož díla jsou známá v Čechách i v zahraničí.

Foto: Jan Kaše

Milan Bauer při vernisáži

Článek

Ve čtvrtek 5. prosince byla v galerii slavnostně zahájena výstava s názvem Putování za Julesem Vernem, na které představuje svou úžasnou tvorbu grafik Milan Bauer.

Jeho díla, která byla vystavována nejen v Čechách, ale také v zahraničí, vznikají převážně technikou leptu, ale i dalšími hlubotiskovými technikami.

„Milan Bauer zaujal odbornou veřejnost svým osobitým stylem, který se vyznačuje po formální stránce detailním propracováním daného námětu, jehož ústředním motivem bývá často starodávná technika…. Vznikla řada grafických listů inspirovaných dosud neobjeveným vynálezcem Ferdinandem Gramatikou (Pozůstalost F. G. I a II, Z kabinetu F.G.), ať už se jedná o různé samohyby, motocykly, lokomotivy, nebo i lehce strašidelné biomechanoidy. Inspiraci čerpá i z knih anatomie a starých katalogových listů továren,“ dočteme se na výstavě.

Obdivovat tak můžeme nejrůznější lodě, balony, automobily, ponorky, lokomotivy, vzducholodě či podivuhodná zvířata. Po bedlivém zkoumání výtvoru s názvem Strážce tajemství se třeba někomu poštěstí odhalit, co vlastně tato záhadná postava hlídá. Je opravdu nač se koukat.

Kromě hlavního motivu je u každé grafiky velké množství „doprovodných“ komponentů, což dává dílu ten správný nádech. Rozhodně tedy nemá smysl spěchat. Pokud si v klidu a pozorně vše prohlédnete, naleznete i ty nejmenší detaily.

Milan Bauer obdivuhodným způsobem dokáže propracovat a především skvěle sladit jednotlivé, zdánlivé nesourodé části do úžasného celku.

Kromě tvorby grafických listů se věnuje i grafickému designu, grafické úpravě knih (Šumavské vzpomínky na časy, kdy práce voněla dřevem), kalendářů a časopisů (Vítaný host na Šumavě a v Českém lese).

Výstava potrvá do 25. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám