Hlavní obsah

Do Klatov přijede Jiří Schmitzer. V renesančním dvorku odehraje svůj písňový recitál

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 24. srpna se v Klatovech v renesančním dvorku ve Vídeňské ulici uskuteční koncert Jiřího Schmitzera. Oblíbený cyklus hudebních koncertů pořádá Městské kulturní středisko v Klatovech.

Foto: Ilustrační foto Městské kulturní středisko v Klatovech

Do Klatov přijede Jiří Schmitzer. V renesančním dvorku odehraje svůj písňový recitál za doprovodu kytary

Článek

Jiří Schmitzer (68) je oblíbený český herec a písničkář, syn Jiřího Sováka. Jeho umělecké zájmy se původně ubíraly hudebním směrem, v několika kapelách hrál na baskytaru. Vystudoval elektrotechnickou průmyslovku a po maturitě absolvoval studium herectví na DAMU (1974).

Své první angažmá nastoupil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem 1974, od roku 1985 je členem Ypsilonky. Poprvé si jej pro větší filmovou roli vybral režisér Oldřich Lipský do známé české komedie Tři chlapi na cestách (1973). Následovaly menší role v detektivkách Motiv pro vraždu (1974) a Holka na zabití (1975). Už rok nato přišel průlom v podobě Kroupy mladšího v úspěšné komedii Marečku, podejte mi pero!, v níž si synovský part zahrál po boku svého otce Jiřího Sováka.

Další a dodnes známé herecké příležitosti mu přinesly filmy Jiřího Menzela; poprvé hrál po boku Magdy Vášáryové správce pivovaru v hrabalovském filmu Postřižiny (1980), menší postavy pak ztvárnil i v dalších Menzelových snímcích Slavnosti sněženek (1983) a Vesničko, má středisková (1986).

Další zajímavé příležitosti mu poskytl František Vláčil Pasáček z doliny (1983), Stín kapradiny (1984). V této době se Schmitzer postupně přehrál do rolí otců, které vytvořil v několika filmech pro děti Všichni mají talent (1985), Outsider (1987), Nefňukej, veverko (1988), Kačenka a strašidla (1990). V rodinném snímku Páni Edisoni (1987) se představil také jako autor ústřední písně a zpěvák.

Z dekády 90. let stojí za zmínku postava poručíka Hamáčka v komedii Černí baroni (1992). Velkou úlohu dostal v seriálu Zdivočelá země (1997). Zcela mimořádný výkon odvedl Jiří Schmitzer jako politický vězeň Jaroslav Svoboda v dramatu Bumerang (1997) a za tuto roli obdržel Českého lva za hlavní mužskou roli. Tento úspěch pak zopakoval po deseti letech, kdy dalšího Českého lva získal za kreaci despotického Richarda Hrstky ve filmu Kráska v nesnázích (2006). Z dalších filmů zmiňme Akáty bílé (1997), Báječná léta pod psa (1997), Kanárek (1999), Perníková věž (2002), Lesní chodci (2003).

Jiří Schmitzer působí také jako skladatel. Své mladistvé hudební zájmy rozvíjí Jiří Schmitzer dodnes. Prosadil se jako osobitý a výrazný autor a interpret folkrockových písní, které koncertně prezentuje s vlastním kytarovým doprovodem. Skládá také hudbu pro divadelní představení, především pro domovskou scénu Ypsilonky, ale i Národní divadlo nebo ústecké Činoherní studio. Jeho hudba zazněla i v několika filmech. Výbor ze svých textů vydal knižně pod názvem Kanimůra ze Šardonu (2008). Svou písničkářskou tvorbu vydal již na čtyřech CD. Je znám svými originálními texty, které v Klatovech představí ve svém písňovém recitálu za doprovodu kytary.

V předprodeji je pouze omezený počet vstupenek. Další vstupenky budou k prodeji i na místě přímo před koncertem. Koncert se uskuteční od 18 hodin v renesančním dvorku (Vídeňská ul.) V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Café jednorožec.

Cena koncertu je 150 Kč. Vstupenky v předprodeji na www.kulturniklatovy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám