Hlavní obsah

Do jihočeských škol pronikly micro:bity

Novinky, Petr Pokorný

Do jihočeských škol začínají pronikat micro:bity. Unikátní počítače, které měly premiéru letos v dubnu v Praze při celostátním finále uplynulého ročníku soutěže Talenty pro firmy. Prvních deset micro:bitů už pořídila pro školy v rámci partnerství v T-profi strojírenská společnost Groz-Beckert Czech.

Foto: Petr Pokorný

Groz-Beckert Czech na letošní výstavě Dobrodružství s technikou.

Článek

Šest jich získala Základní škola Pohůrecká a čtyři Educanet České Budějovice, gymnázium a střední odborná škola (SOŠ) se zaměřením na IT.

„Programování na kapesním počítači BBC micro:bit, který má senzor pohybu, zabudovaný kompas a bluetooth modul, bude novinkou letošního ročníku soutěže T-Profi, jejíž jihočeské regionální kolo se uskuteční ve čtvrtek 8. listopadu na českobudějovickém výstavišti v rámci 24. ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo,“ prozradila Zuzana Pavlasová, projektová manažerka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je spolu s Jihočeskou hospodářskou komorou hlavním organizátorem regionálního kola T-Profi.

Vzdělání a řemeslo: 7. - 9. listopadu

Unikátní přitom není jen už zmíněný micro:bit, ale i vlastní koncept soutěže. Každý tým je totiž složený ze tří žáků základní školy, tří žáků střední školy a zástupce firmy v roli kapitána, který vede svůj tým. Úkolem soutěžního družstva je pak v časovém limitu postavit zadané funkční zařízení. Jedním z cílů klání je podpora zavádění polytechnické výuky v rámci odborného vzdělávání na základních a středních školách.

Účast v soutěži T-profi je v případě společnosti Groz-Beckert, světově významného dodavatele komponentů pro textilní průmysl, jen jednou z mnoha forem přímé spolupráce se školami. „Po celou dobu výstavy Vzdělání a řemeslo od středy 7. do pátku 9. listopadu bude v pavilonu T k vidění naše expozice, pro jejíž návštěvníky jsme připravili i soutěž o zajímavou cenu,“ uvedla manažerka marketingu společnosti Groz-Beckert Czech Markéta Cábová.

Spolupráce technických škol a strojírenských firem již funguje a v reakci na kritickou situaci na trhu práce v důsledku stupňujícího se nedostatku kvalifikovaných a odborně zdatných pracovníků se stále prohlubuje. Jednou z forem, jak mladé lidi k perspektivní práci ve strojírenství přilákat, jsou stipendia.

„V každém z našich tří závodů spolupracujeme s nějakou střední školou. V budějovickém závodě je to výhradně Střední odborná škola Velešín, kde máme nastavený zajímavý stipendijní program pro žáky vybraných maturitních i učebních oborů,“ konstatoval v této souvislosti jednatel společnosti Groz-Beckert Czech Marek Kubuš.

Stipendijní program spočívá v tom, že firma uzavře se zájemcem smlouvu a ten k ní po úspěšném ukončení studia nastoupí. Jeden rok vyplácení stipendia znamená jeden rok zaměstnání ve firmě. „Žákům, kteří se nechtějí smluvně vázat, nově nabízíme možnost absolvování povinné praxe přímo v našem výrobním provozu. Za každou hodinu praxe nabízíme odměnu ve výši 75 až 100 korun, takže zájem je značný jak o stipendijní program, tak o praxi,“ poznamenal vedoucí personálního oddělení Groz-Beckert Czech Jindřich Kubíček.

Veškeré podrobnosti o těchto i dalších formách nabídky pro středoškoláky se žáci základních škol, případně i jejich rodiče, dozvědí při návštěvě letošního ročníku veletrhu Vzdělání a řemeslo na českobudějovickém výstavišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám