Hlavní obsah

Do Jičína se sjedou malíři, aby originálně zachytili atmosféru města

Novinky, Magda Doležalová

Letos již počtvrté přijíždějí do Jičína umělci z různých koutů Evropy, aby ve městě a jeho okolí hledali inspiraci pro své obrazy. Od 15.–23. srpna bude možné zastihnout na náměstí, v parku a v dalších malebných zákoutích města a jeho okolí výtvarníky se stojanem, paletou a štětci v tvůrčím zaujetí.

Foto: Magda Doležalová

Kateřina Sokolova-Zyzak

Článek

Železnický malíř Michail Ščigol a jičínský patriot Miloš Starý pozvali do Českého ráje zajímavou společnost, která slibuje milovníkům malířství nevšední zážitek.

Do Jičína přijede již poněkolikáté známý ukrajinský malíř, sochař a designér Oleksander Petrovič Milovzorov, který si Česko velmi oblíbil a mnohokrát zde již vystavoval. Byl jedním z účastníků prvního plenéru a jeho obrazy byly na závěrečné výstavě takřka všechny prodány. Je také spoluvlastníkem Galerie 36 v historickém centru Kyjeva, kde vystavovala plejáda českých výtvarníků, jako manželé Vavrysovi, Vladimír Komárek, Michail Ščigol a mnoho dalších. Tato galerie je místem setkání mnohých Čechů, kteří v hlavním městě Ukrajiny pobývají, diplomaty a veřejné činitele nevyjímaje.

Milovzorov patří k elitě výtvarníků své země a udivuje obrovským záběrem a rozsahem tvorby. S jeho pracemi se můžete setkat v celé Evropě. „Pro Milovzorova jsme předloni připravili velkou výstavu, která byla v Hradci Králové otevřena ve výstavní síni Biskupství královéhradeckého. Loni proběhla další výstava jeho prací v semilském archivu,“ představuje umělce Miloš Starý.

Letos stejně jako po všechny tři roky se plenéru účastní i architekt, sochař, keramik a fotograf Miloš Šedivý, jehož publikum zná jednak díky spolupráci s Vladimírem Komárkem a také díky několika velkým výstavám objektů z hlíny, porcelánu, skla, kovu a fotografií v jičínské galerii a vokšické galerii JB Spektrum.

Třetího ze zakladatelů tradice, malíře a architekta Michaila Ščigola, netřeba představovat. Železnický malíř jako každý rok poskytl svůj ateliér svým dalším přátelům, kteří pak vystavili své krajiny a jičínská zákoutí v zasedací místnosti Městského úřadu v Jičíně. Letos přijedou také další výtvarníci - velmi originální Kateřina Sokolova-Zyzak z Varšavy, jejímž pradědečkem byl slavný vědec Ivan Petrovič Pavlov, dále pak skvělý akademický malíř Anatolij Borodkin z Rigy tentokrát i se svou manželkou, profesorkou akademie výtvarných umění v Rize. Plejádu výtvarníků uzavírá Peter Titievskyi z Odessy. Z domácích představitelů jsme letos pozvali mimořádného umělce Břetislava Kužela, jehož životním tématem je město Jičín a jeho okolí a jehož obrazy kromě nám známých jičínských zákoutí vyprávějí příběhy, které se ve městě udály, a přibližují nám jejich genius loci.

„Výstava prací bude k vidění ve velké zasedací síni MÚ v sobotu 23. srpna od 10 hodin, kde si každý může vybrat a zakoupit svůj obraz. Každý z účastníků zanechá v Jičíně jedno plátno. Sbírka obrazů se tak může stát po letech velmi zajímavou,“ dodává Miloš Starý.

Reklama

Výběr článků

Načítám