Hlavní obsah

Do Holešova přijela z Irska na kole, aby pomohla očistit židovský hřbitov

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiašedesátiletá Irka Felicity je jednou z osmi dobrovolníků, kteří přijeli do Holešova, aby pomohli očistit židovský hřbitov. Pod patronací nevládní neziskové organizace INEX-SDA a za finanční podpory brněnské židovské obce se tato akce koná každý rok v červenci.

Foto: Dana Podhajská

Sedmatřicetiletá Natalia z Polska je jednou z účastnic mezinárodního workcampu, který právě probíhá v Holešově.

Článek

Felicity má přitom velmi jasnou motivaci - z Kroměřížska pocházejí její prarodiče. Irka na svých cestách Evropou za historií rodu využila celosvětového dobrovolnického programu a přijela spolu s dalšími do Česka pomoci. Z Holešova míří rovnou do Německa, kde opět nabídne dvě zdravé ruce.

Náplní práce osm lidí z Polska, Srbska, Irska, Ruska, Španělska, USA a Koreje ve věku od 20 do 64 let je hřbitov vyhrabat, očistit od plevele a přerostlé trávy, očistit náhrobky a natřít jejich kovové části. Žádná finanční odměna je nečeká, pracují jen za jídlo a ubytování, ale v rámci čtrnáctidenního pobytu mohou poznat kulturu země, české jídlo a památky. 

„To je takovou jejich základní motivací. Chtějí cestovat, poznávat země, lidi a udělat něco navíc. Jelikož holešovské židovské památky jsou celosvětové známé, máme štěstí, že za námi každý rok přijíždějí noví a noví dobrovolníci a chtějí pomoci,” komentuje projekt jeho spoluorganizátorka Lenka Hasníková.

Dobrovolníci se kromě práce na židovském hřbitově zapojí také do archeologického průzkumu základů za války vypálené Nové synagogy, který začne v den zahájení šestnáctého ročníku Festivalu židovské kultury Ha-Makom Holešov 2016 v úterý 26. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám