Hlavní obsah

Do Habartova přijeli na návštěvu žáci z partnerské školy z Bad Bernecku

Novinky, Aleš Plevka

Neuplynul ani týden od chvíle, kdy Habartov opustili žáci ze saského Lengenfeldu, a už nás čekala další zahraniční návštěva. V rámci výletu do České republiky se na kratší půldenní zastávku v místní základní škole objevili žáci a učitelé tentokrát z Bavorska, kde se nachází naše druhé partnerské město.

Foto: Aleš Plevka

Badbernečtí krátce po příjezdu

Článek

Návštěva z bavorské strany hranice byla plánována již od konce minulého školního roku, kdy část habartovského pedagogického sboru zavítala do Bad Bernecku, aby navázala v rámci našeho partnerství užší kontakty s tamější školou Sebastiána Kneippa.

Ve čtvrtek 24. října však na oplátku nedorazili jen učitelé, ale i asi padesátka německých školáků. Po delším bloudění a tím pádem časovém zdržení se na místě určení objevila nakonec i ředitelka Katharina Johnová, která cestovala osobním vozem.

Po krátkém přivítání a občerstvení byla na programu prohlídka habartovské školy. Opět jsme těžili z toho, že znalost němčiny u nás nepředstavuje větší problém. Němečtí hosté byli rozděleni do tří skupiny a ke každé z nich byl nadelegován vždy jeden z místních učitelů, který němčinu ovládal.

Následovala asi třičtvrtěhodinová detailní prohlídka celého školního areálu. Ten během prázdnin opět prošel několika úpravami k lepšímu, a tak dnes se již téměř za nic, ani před zahraničními hosty, nemusíme stydět, ba naopak.

Chloubou je především moderní učebna chemie, fyziky a biologie, zrenovovaná jídelna se školní družinou a zbrusu nová WC. Velkou pozornost u německých kolegů vzbudil i venkovní sportovní areál a počítačové učebny. O všechno jevili velký zájem a proud otázek týkajících se života a fungování nejen školy nebral konce. S velkým zaujetím nahlédli děti i dospělí i do několika právě probíhajících hodin.

Po exkurzi jsme se již autobusem vydali našim hostům ukázat, jak v našich podmínkách funguje problematika rekultivace. O toto téma projevili zájem již při prvním kontaktu. Naším cílem se tedy stalo nejprve jezero Medard, které jsme pozorovali z vyhlídky Masák. Samozřejmě i zde se jim dostalo základního výkladu o tom, co, kdy a jak se v krajině měnilo.

Poté jsme se přesunuli do lokality Boden, jež se díky městským investicím navrací zpět k užívání široké veřejnosti. Z bývalé šachty se postupně stává centrum pro aktivní odpočinek - koupání, in-line bruslení, cykloturistika, beachvolejbal a další aktivity jsou jen neúplným výčtem toho, co tato oblast nabízí a v budoucnu ještě nabízet bude.

Počasí nám přálo, občas vykouklo i slunce, a tak i díky tomu, že v krajině převažuje listnatý porost, který nyní hraje všemi barvami, nikdo z návštěvníků by nehádal, že ještě před necelými patnácti lety se zde proháněly vlaky naložené vytěženou horninou.

Krátce před druhou hodinou odpolední opouštěl německý autobus Habartov, nikoliv však ještě Česko. Badbernečtí totiž zamířili na prohlídku do přírodní rezervace Soos. Mezinárodní setkání opět ukázalo to, že kantorské povolání má mnoho společného, ať už se provozuje na jakékoliv straně hranice. Je to dobrý základ pro naši další spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám