Hlavní obsah

Do Frýdku-Místku znovu zavítá cyklistická Czech Tour

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek se již počtvrté stane součástí prestižního a největšího etapového závodu profesionálních cyklistů v České republice Czech Tour. V pátek 16. srpna v rámci etapy Olomouc – Frýdek-Místek zavítají na frýdecké Zámecké náměstí profesionální cyklisté elitních mezinárodních týmů.

Foto: magistrát FM

Plakát k akci

Článek

Nově jméno závodu zní jen Czech Tour, z praktických důvodů došlo k vypuštění slova Cycling. Jak domácí veřejnost, tak zahraniční v posledních letech totiž vždy hovoří o „Czech Tour“, proto se organizátoři rozhodli název podniku zkrátit.

Czech Tour 2019 se koná od 15. do 18. srpna. Odstartuje časovkou družstev v Ostravě a bude pokračovat etapami v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Program etap dozná určitých změn, ale Frýdek-Místek bude hrát stejně jako v minulosti významnou roli. Bude opět cílem jedné z etap, a to z Olomouce do Frýdku-Místku.

„Skvělou podívanou zaručují týmy, které přijedou přímo z Tour de France. Budou to jezdci stájí Bora-Hansgrohe a Mitchelton Scott,“ vypíchl největší tahák náměstek primátora Karel Deutscher, který připravuje s pořadateli trasu ve Frýdku-Místku z hlediska dopravního zajištění. Mezi dalšími 19 světovými týmy na startu bude naši cyklistiku reprezentovat špičkový český tým Elkov Author s mistrem ČR Františkem Sisrem.

Začátek druhé etapy 16. srpna z Olomouce do Frýdku-Místku (212 km) je shodný až po Pustevny s předchozími roky. Ale dále dojde k zásadní změně. Za Pustevnami prověří kvalitu jezdců Soláň, Velké Karlovice, Bumbálka a také závod projede přibližně 2,5 kilometru po Slovensku. Dále následuje Bílá, Frýdlant a ve Frýdku-Místku bude cíl na Zámeckém náměstí.

Peloton se má do Frýdku-Místku přiřítit kolem 16. hodiny od Starého Města, přes Slezskou, T. G. Masaryka a Radniční k sprintu o etapové prvenství na frýdeckém náměstí. „Časy jsou orientační, ale vše by se mělo odehrát mezi 16. a 17. hodinou. Určitě je ale velmi atraktivní dojezd na náměstí, tak doufáme, že si to spoustu lidí znovu nenechá ujít,“ vyzývá náměstek primátora pro sport Pavel Machala.

Dopravní omezení:

V trase závodu budou nutná dopravní omezení. Nepůjde o celodenní uzavírky, ale o tzv. plovoucí uzavírky. Komunikace budou postupně uzavírány zhruba půl hodiny před příjezdem pelotonu a po jeho projetí budou opět plně průjezdné.

Jediné větší omezení se dotkne Zámeckého náměstí ve Frýdku, kde bude v den závodu platit zákaz vjezdu. Od 9 hodin bude platit úplná uzavírka ulice Zámecká, Zámeckého náměstí a části ulice Radniční, a to od křižovatky s ulicí Farní směrem k Zámeckému náměstí. Od 14 hodin bude uzavřena také ulice Hasičská, Na Blatnici a Těšínská (v blízkosti frýdeckého náměstí).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám