Hlavní obsah

Do centra Orlických hor zamíří mistři sklářského řemesla

Novinky, Dana Ehlová

Již po sedmadvacáté se první srpnový víkend bude v Deštném v Orlických horách vše točit kolem skla. Od 3. do 5. srpna se tu uskuteční další ročník Tavení skla dřevem, tři dny zasvěcené řemeslu, které má v Orlických horách dlouholetou tradici. Součástí bude i žehnání opravenému královskému nástroji.

Foto: obec Deštné v Orlických horách (archiv)

Už sedmadvacátý ročník Tavení skla dřevem se uskuteční první srpnový víkend v Deštném v Orlických horách.

Článek

Poté, co se postaru dřevem zažehne oheň ve sklářské peci Magdaléna a ta se dokonale rozpálí, mohou návštěvníci sledovat sklářský koncert zručných mistrů, kteří svými píšťalami a pomůckami vyfoukají a vytvarují ze žhavé hmoty krásné sklenice, číše, mísy, džbánky a podobně.

Charakteristická nazelenalá barva připomíná "lesní" sklo a způsobuje ji složení střepů pocházejících z převážně pivních lahví, tavených při teplotě až 1300 °C.   

Svátky skla v Deštném v Orlických horách začnou opět na tradičním místě - v areálu Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel - v pátek 3. srpna v 15 hodin. Celé odpoledne je na programu foukání i tvarování skla až do vyčerpání skloviny a ukázky dalších sklářských technologií.

Odpoledne zpestří kulturní vystoupení, večer pak bude patřit country hudbě Slaveňáci.

Obdivovat umění sklářů mohou zájemci také po celou sobotu. Vedle jejich mistrovství obohatí program i hudba. V 17 hodin proběhne v kostele sv. Máří Magdalény slavnostní koncert spojený s žehnáním opraveného varhanního pozitivu, na kterém zahraje varhaník Pavel Svoboda, iniciátor projektu na záchranu památkově chráněného nástroje. Dále se představí houslistka Iva Kramperová Svobodová a violoncellista Matěj Štěpánek. Slavnosti bude přítomen i varhanář a restaurátor Dalibor Michek, který varhanní positiv mistrovsky znovu oživil. 

Hudbě, i když naprosto jinému žánru, bude věnován také sobotní večer – den zakončí kapela Rocksorry.

Závěr svátků skla patří každoročně dražbě výrobků, které v Deštném během dvou dnů pod rukama mistrů sklářů vznikly. Letošní nedělní aukce začíná v 10 hodin a doprovodí ji ukázky dalších řemesel i dílničky pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám