Hlavní obsah

Do bývalého hostince Na Pindulce a zahradního altánu mohou v červnu zájemci o prohlídlku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí nabízí v červnu prohlídku dochované části původní budovy hostince z roku 1883 a zahradního altánu, který v té době sloužil k setkávání studentů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zahradní altán ve svahu proti sídlišti Na podměstí je dokladem kontrastu zašlé slávy kulturního života ve městě.

Článek

Vlastníci původní chalupy čp. 148 jsou známí již od roku 1544, kdy byl jejím majitelem soukenický mistr Filip. V roce 1816 byl na zahradě vystavěn dům čp. 376, který v roce 1878 koupil za dva tisíce rakouských zlatých tehdejší inspektor technické finanční kontroly a vynálezce František Egerle pro své staré rodiče.

Podařilo se mu patentovat dva vynálezy, čímž získal dostatečný obnos pro koupi vlatního domu. Jednalo se o malou chaloupku s vysokou mansardovou střechou, kterou nechal přebudovat. Přestavbou vznikla v roce 1880 neoklasicistní jednopatrová budova se schodišťovou věží. Nad vchod byla zaražena dvě ozubená kola ze soukenické valchy, kterou dříve vlastnil a provozoval jeho otec.

V roce 1883 byl dům přeměněn na hostinec U zeleného kříže, který byl hojně navštěvován soukeníky a tkalci, kteří mu říkali Na Pindulce. Tento název se dochoval do dnešní doby. Vedle stojící zahradní altán se stal pak hlavně dostaveníčkem místních studentů. V zájmu klidu rodičů byl však hostinec zrušen a budova používána jen k obytným účelům.

František Egerle vynikající technik a cukrovarnický odborník se stal i významným činitelem ústeckého kulturního života. Jeho zájmem byla literární tvorba, muzejnictví a sběratelství. Svou sbírku zbraní vystavil a otevřel pro veřejnost ve věži svého domu. V roce 1922 byl jmenován městskou radou zakládajícím členem Městského muzea Ústí nad Orlicí. Později sbírku zbraní věnoval ústeckému muzeu včetně patnácti rukopisů svých veršovánek.

V literární tvorbě se věnoval zejména významu jmen a pojmenování v okolí Ústí nad Orlicí, což se stalo nedílnou součástí jeho básní, v kterých se zároveň objevují pohádkové a bájné bytosti, ale i historické a politické postavy. Napsal i žertovnou divadelní hru věnovanou městu a okolí.

Na počátku šedesátých let 20. století byl původní objekt upraven na knihovnu. Je zde umístěna správa ústecké městské knihovny, která navazuje na moderní přístavbu veřejných prostor knihovny.

Dochovalá věž s úzkými prudkými schody a dřevěným vyřezávaným zábradlím byla použita pro umístění expozice o životě a díle Františka Egerleho. Na stěnách osmihraného altánu je instalována výstava starých fotografií s názvem Zapomenuté Oustí. Dále se počítá s využitím altánu pro akce Noc s Andersenem, kdy přilehlá zahrada po úpravě bude tvořit dokonalý doplněk kouzelné noci a tajemného putování.

Tyto zajímavé staré prostory a instalované výstavy je možné kdykoliv na požádání během otevírací doby knihovny s odborným doprovodem navštívit, a to do konce měsíce června.

Reklama

Výběr článků

Načítám