Hlavní obsah

Do Budyšína se již nejezdí jen za památkami a na vánoční trhy, ale i za fenoménem Rolling Stones

Novinky, Jana Vančatová

Nejen srdce fanoušků zaplesá při návštěvě jedné z největších soukromých sbírek o Rolling Stones zapsané v německé Guinessově knize rekordů a nově otevřené v Budyšíně. Expozice ve Stone Pavilonu je výjimečná svým rozsahem, stejně tak zajímavý je i příběh jejího majitele Olafa Boehmeho.

Foto: Jens Bierke

V muzeu musí zaplesat srdce každého fanouška, mnohé z vystavených exponátů jsou opravdové unikáty

Článek

Před více než 53 lety Rolling Stones vydali svůj první singl „Come On“. Tato píseň byla také první deskou „Stounů“  Budyšíňana Olafa Boehmeho. Od tohoto okamžiku ho jeho celoživotní zájem o kapelu neopustil.

Je opravdu jejich skalním fanouškem, dokonce i na snubním prstenu má vyryto jméno své druhé životní lásky: Rolling Stones. Vlastní přes 20 000 novinových článků, navštívil více než stovku koncertů v 21 různých zemích, společně s Gerdem Coordesem napsal o světoznámé skupině čtyři knihy.

V roce 2010 otevřel své první Stones muzeum v Putzkau nedaleko Bischofswerdy. Třípokojový byt věnoval své milované skupině. Jenže po několika letech začala sbírka opět praskat ve švech. A tak díky dohodě o spolupráci s budyšínským turistickým infocentrem byla koncem roku 2015 sbírka přemístěna do prostor bývalého autosalonu - dnešního Stones Pavillonu - nedaleko středu města.

Naleznete zde vše, co s kapelou souvisí: části garderoby Keitha Richardse a Micka Jaggera, paličky Charlieho Wattse, fotografie, suvenýry, desky – i zlaté a platinové, jejich přebaly i s originálními autogramy, nesčetné plakáty, novinové články, časopisy, hrací jukebox s jejich hity, poštovní známky, figurínu Micka Jaggera v životní velikosti a mnoho dalších... Olaf nevynechá žádné turné, shromažďuje z jejich průběhu materiály, články i zmínky o všech zajímavých událostech, které jeho celoživotní idoly provázejí.

Ostatně termíny koncertů, významných událostí i křtů alb – to vše zná padesátník Boehme nazpaměť. Poprvé živě viděl Rolling Stones 23. května 1990 v Hannoveru. O tři dny později již ujížděl vlakem navštívit další koncert do Frankfurtu nad Mohanem. První originál jejich desky držel ve svých rukou ještě o osm let dříve. Hudbou a především jedinečnými „týpky“ byl fascinován.

„Jako mladí jsme byli rebelové. Hudba byla v dobách NDR jediným ventilem, kterým se mohla upustit pára“, vysvětluje Olaf. „Zatímco pozvat dívku na poslech Beatles a čaj nepředstavovalo žádný problém, poprvé pozvat domů návštěvu na poslech Micka Jaggera se nesetkávalo s velkým pochopením. Ostatní muzikanti byli milí chlapci, Stones znepokojovali skandály, nebyli tak přitažliví,” usmívá se Boehme.

You Can't Always Get What You Want, Paint It Black nebo Satisfaction byly písně jeho mládí. „Stones jsou pro mě kusem života, díky kterému zůstávám stále mladý,” dodává Boehme, který si stále udržuje vizáž dlouhovlasého rock´n rollového fanouška.

Největší sbírku v Německu o skupině svého srdce shromažďuje od roku 1982. Dostal se i do německé Guinessovy knihy rekordů. Aby se také další a nejen fanoušci, mohli těšit z jeho výjimečné záliby, rozhodl se přemístit svou sbírku do větších prostor v Budyšíně, kde budou mít návštěvníci mnohem lepší komfort než v jeho původním malém bytovém muzeu. Navštívit výstavu můžete celoročně kdykoliv, po předchozí domluvě v budyšínském infocentru, rozhodně stojí za pozornost. 

Reklama

Výběr článků

Načítám