Hlavní obsah

Do Brna přijela první německá literární stipendistka

Novinky, Jiří Smutný

U příležitosti hostování České republiky na Mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019 a Českého roku v Lipsku byl počátkem srpna zahájen česko-německý rezidenční program pro pět autorů z České republiky a pět z Německa.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně

Článek

Program vznikl díky spolupráci Moravské zemské knihovny, města Brna, města Lipska, Goethe-institutu a lipského knižního veletrhu. Odborná komise vybrala celkem deset stipendistů z šestapadesáti německých a devatenácti českých uchazečů. Ti absolvují měsíční pobyt v Brně, respektive v Lipsku.

Autoři tak budou moci poznat nejen kulturní scénu daného města, ale také své kolegy a kolegyně. Počítá se s jejich zapojením do kulturního života obou měst. Cílem rezidenčních pobytů je poskytnutí prostoru k soustředěné a kreativní práci. Na konci akce vznikne mimo jiné text inspirovaný městem, ve kterém stráví měsíc tvůrčí práce.

Luise Boege je první německou stipendistkou, která počátkem srpna odstartovala rezidenční program. Autorka studovala literární a kulturní vědy na univerzitě v Erfurtu. Publikovala v denících, týdenících a literárních časopisech. Podobné stipendium získala už potřetí. Během svého pobytu v Brně bude pracovat na svém textu Die dicke Familie (Tlustá rodina).

V září přijede do Brna Bettina Hartz. Kromě své spisovatelské činnosti vede v současné době jako kurátorka v Lidovém domě v Berlíně řadu akcí k padesátému výročí Pražského jara.

Spisovatel, dramatik a novinář Bernhard Setzwein se desítky let zabývá literárními česko-bavorskými vztahy. Některá jeho díla byla přeložena do češtiny, mimo jiné i jeho hra o Bohumilu Hrabalovi.

Nomád německé literatury, básník, dramatik, spisovatel a bloger Roman Israel přijede v listopadu, v prosinci pak Isabelle Lehn, prozaička, esejistka a nositelka mnoha různých ocenění.

Z našich stipendistů navštíví Lipsko Petr Borkovec, Jaromír Typlt, Kateřina Tučková a Iva Pekárková. V lednu dojde na posledního stipendistu, výtvarnici a autorku komiksů Lucii Lomovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám