Hlavní obsah

Dny NATO přilákaly na letiště v Mošnově 145 tisíc návštěvníků

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do areálu mošnovského letiště se o uplynulém víkendu sjely desetitisíce návštěvníků z různých koutů republiky i světa. Konal se tam totiž již třináctý ročník dvoudenních Dnů NATO, které jsou největší bezpečností show v celé střední Evropě.

Foto: Milan Haluška

Letoun AN-124 Ruslan se stal letošním symbolem Dnů NATO

Článek

První návštěvníci Dnů NATO dorazili před areál mošnovského letiště v sobotu už před šestou hodinou ráno, aby se vyhnuli dopravním problémům a měli co nejlepší místo na parkování.

Brány areálu se pak otevřely o půl deváté. Všichni poté mířili k letos největšímu lákadlu akce, kterou byl letoun AN-124 Ruslan. Prohlídka jeho exteriérů byla doplněna atraktivními ukázkami nakládání a vykládání obrněného transportéru Pandur.

Další atrakcí sobotního programu na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově byl například slavnostní společný průlet taktických letectev České a Slovenské republiky, ojedinělá demonstrace čerpání paliva za letu dvou letounů JAS-39 Gripen z letounu C-130 Herkules, česká premiéra španělské akrobatické vrtulníkové skupiny Patrulla ASPA a divácky oblíbená letecká akrobatická skupina Turkish Stars.

Areál plný nejrůznější techniky

Lidé si na ploše mošnovského letiště mohly prohlédnout i řadu letadel, vrtulníků nebo stíhaček. Připraven byl i doprovodný program, ve kterém se představili policisté, kynologové, pořádková jednotka, nechyběly ukázky historických tanků a vojenské techniky.

Svou techniku prezentovali policisté z Česka, Slovenska, Polska a Německa. K vidění byly například policejní Passaty, motorky, vozidla, člun, zbraně, vybavení pořádkové jednotky a mnoho dalšího. Vězeňská služba lidem představila autobus pro transport vězňů, zpestřením byla i expozice. Celní správa ukázala nejrůznější padělky zboží, byl k vidění také stroj na nelegální výrobu cigaret a lidé si dokonce mohli nechat otestovat své šperky a dozvěděli se, z čeho jsou složeny.

Bohatou výstavu měla na akci také vojenská technika. K vidění byly různé radary, odposlouchávací kabiny, tanky, zdravotnický terénní automobil a další zajímavosti. Výstavu své techniky zde měli také hasiči i vojenská policie. 

Nedělní program se od toho sobotního příliš nelišil. Podle oficiálních údajů Policie dorazilo první sobotní den 54 tisíc návštěvníků, nedělní den pak 91 tisíc. Dny NATO v Ostravě jsou tak stále nejnavštěvovanější dvoudenní akcí v České republice a vděčí za to především divákům spokojených s atraktivním programem a organizací akce na velmi vysoké úrovni.

Letošní ročník se konal ve velmi proměnných meteorologických podmínkách, které kladly na všechny zúčastněné organizační složky vysoké nároky po všech stránkách.

"Za posledních pět let jsme nezažili tak náladové počasí. Chci poděkovat divákům, že i přes ne zcela optimální povětrnostní podmínky navštívili naši show a odměnili tak všechny účastníky, kteří věnovali přípravě akce nemalé úsilí. Můj velký dík patří i našim partnerům a všem, kteří se na organizaci akce podílí," uvedl předseda sdružení JAGELLO 2000, Zbyněk Pavlačík.

Reklama

Výběr článků

Načítám