Hlavní obsah

Dny NATO a Dny vzdušných sil AČR odstartují již za dva dny na letišti Leoše Janáčka

Novinky, Josef Zajíc

Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil Armády České republiky jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě a nejvýznamnější veřejnou akcí v celé České republice zaměřenou na připomenutí 20. výročí od vstupu do NATO a 70. výročí od vzniku Severoatlantické aliance.

Foto: Josef Zajíc

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. Ilustrační foto.

Článek

Víkendový program, tedy v sobotu 21. září a v neděli 22. září předvede návštěvníkům během 16 hodin téměř sedmdesát dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Speciálním partnerským státem tohoto ročníku je Rumunsko, jež se představí s premiérovou leteckou i pozemní technikou.

„Na letišti Leoše Janáčka Ostrava se letos budou prezentovat zástupci ozbrojených sil a dalších bezpečnostních složek ze 17 zemí a Severoatlantické aliance, kteří předvedou své schopnosti a techniku v dynamických i statických ukázkách. Plochu letiště tak celkově zaplní více než 100 kusů letecké techniky a desítky kusů techniky pozemní. Dík rozsahu akce do Ostravy zamíří rovněž rekordní počet oficiálních delegací,” informoval Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

Do Ostravy v úterý přiletěl bombardér USA B 52 - Stratofortress, ve středu největší nákladní letoun světa C-5 Super Galaxy. Na stojáncích návštěvníci uvidí dále ještě KC - 135 Stratotanker. Americké velikány doplní také dvojice vrtulníků AH -1Z Viper a UH - 1Y Venon, s jejichž pořízením počítá české letectvo. Poprvé se na stojánce představí nový letoun L-39NG z produkce generálního partnera akce, společnosti Aero Vodochody.

„V tomto roce slavíme kulaté výročí událostí, které jsou pro naši zemi velmi důležité. Je to 30 let, co u nás zvítězila demokracie a svoboda. A přesně před 20 lety vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance a stala se tak členem sebevědomého uskupení, které má za cíl přispívat k zachování demokracie a míru. Každým rokem si díky přehlídce také připomínáme, jak důležitá je úloha našich záchranářů, policistů a vojáků a všech, díky kterým se můžeme cítit bezpečně,”  uvedl Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje, který i letos poskytl titulární podporu.

„Největší nároky budou v sobotu a v neděli kladeny na dopravu, kdy velké množství diváků se bude snažit přepravit nejdříve auty a pak nějak i pěšky. Na eventuální účastníky apelujeme, aby vyjeli včas, protože se budou tvořit fronty. Největší problémy očekáváme na silnici I/58 na příjezdu z dálnice. Budeme dělat maximum pro to, aby se diváci dostali na akci včas. Samozřejmě, že je možné využít alternativní dopravu, a to vlakové spoje nebo jízdní kolo,” informoval plk. Mgr. Radim Daněk, náměstek ředitele KŘ PČR Moravskoslezského kraje .

Další informace na: www.natodays.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám