Hlavní obsah

Dny evropského dědictví v Stekníku otevřou chmelové stezky i výstava historických vojenských vozidel

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní otevření chmelových stezek ve Stekníku s komentovanou prohlídkou nových naučných stezek, výstava historické vojenské techniky a předmětů s vojenskou tematikou s komentovanou prohlídkou lehkého opevnění vz. 37 tzv. řopíku v zámecké zahradě se uskuteční o víkendu 14. a 15. září.

Foto: zámek Stekník
Článek

Zámek v moři chmelnic - Stekník – patří k nejvýznamnějším rokokovým stavbám v Čechách. Původně barokní zámek byl v letech 1760–1780 přestavěn hrabětem Janem Františkem Kulhánkem z Klaudensteina. Posledním soukromým majitelem objektu byl švýcarský konzul Gérold Déteindre, za jehož působení byl zámek často navštěvován významnými osobnostmi z diplomatického světa, k tomu byl i přizpůsoben v reprezentativních prostorách.

V roce 1949 objekt vykoupila vláda v rámci tzv. Náhradové dohody uzavřené mezi Švýcarskou konfederací a Československou republikou. Zámek začal sloužit Výzkumnému ústavu chmelařskému v Žatci.

„Dny evropského dědictví patří mezi tradiční akce, a proto Správa státního zámku Stekník připravila na 14. a 15. září speciální program. V sobotu v 10 hodin se ve spolupráci s Chmelařským institutem a organizací Místa zblízka uskuteční slavnostní otevření chmelových stezek ve Stekníku, jehož součástí je komentovaná prohlídka nových naučných stezek, které návštěvníkům představí chmelovou krajinu, historii pěstování a zpracování chmele a zajímavosti obce Stekník. Prohlídku povede botanik Jan Albert Šturma,” uvedl Ing. Jiří Kašpar, pracovník Národního památkového ústavu.

„Další program připomene 80. výročí začátku druhé světové války. Od sobotního odpoledne se v zámecké zahradě uskuteční výstava historické vojenské techniky a předmětů s vojenskou tematikou. Majitelé vozidel rádi povypráví o jednotlivých exponátech, jejich údržbě a historii. Výstava bude pokračovat i v neděli, kdy jí doplní komentované prohlídky lehkého opevnění vz. 37, tzv. řopíku, v zámecké zahradě. Dozvíte se o způsobu výstavby linie čs. opevnění, vzniku řopíku v zámecké zahradě a období druhé světové války ve Stekníku. Těšit se můžete na průvodce v uniformách československé armády z roku 1938. Návštěva výstavy a řopíku je možná v rámci prohlídky italských terasovitých zahrad,” dodal Jiří Kašpar.

Dokumentární výstava Jak se češe do věrtele

U příležitosti oslav osmičkových výročí republiky otevřel Národní památkový ústav, územní památková správa v Praze za podpory Ministerstva kultury vzpomínkovou výstavu Jak se češe do věrtele.

Výstava připomíná šedesátá léta na státním zámku Stekník, která jsou neodmyslitelně spjata s chmelovými brigádami. Výstava, která byla zahájena 18. května 2018, potrvá až do 31. října letošního roku.

„Výstavou vzdáváme hold nejen zdejší nádherné chmelařské krajině, ale především všem lidem, kteří zde pracovali a udržovali tradici českého chmele. Nezapomenutelný je pohled ze Stekníku, kdy moře chmelnic od jara do podzimu mohutní. Pohled na sedmimetrové zelené závěsy před sklizní dodávají klid,” uvádí autorka výstavy a kastelánka Stekníku Jana Zajíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám