Hlavní obsah

Dny evropského dědictví s Muzeem Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Dny evropského dědictví každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších architektonických, technických či sakrálních památek, ale i dalších objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak částečně nebo zcela nepřístupné. Letos se připojí i všech šest poboček Muzea Brněnska.

Foto: Archiv Muzea města Brna

Ulice Schodová v Brně

Článek

Na sobotu 8. září připravily speciální program Vila Löw-Beer v Brně, Podhorácké muzeum v Předklášteří, Památník mohyla míru na prateckém kopci a Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě.

Vila Löw-Beer v Brně nabídne dvě komentované procházky (začátky v 10 a 16 hodin) po vilové kolonii Černá Pole. V Černých Polích nestojí jen vila Tugendhat, ale řada dalších pozoruhodných domů. Součástí je i návštěva schodišťové haly a knihovny vily Löw-Beer. Vstupné činí 50 Kč.

Podhorácké muzeum připravilo prohlídku historické sladovny klášterního pivovaru Porta coeli (od 14 do 17 hodin). Vstup volný.

Návštěvníci Památníku Mohyla míru se seznámí nejen s historií a současností tohoto monumentu, ale také s krajinnými dominantami slavkovského bojiště. Netradiční prohlídky začínají v 10 a 15 hodin. Vstupné činí 45 Kč.

Památník písemnictví na Moravě zve na prohlídku barokního areálu benediktinského kláštera s kostelem sv. Petra a Pavla. Speciální prohlídky zaměřené na poznání barokní architektury a malířství začínají v 10 a 14 hodin. Vstupné činí 50 Kč.

sobotu 15. září se k akci připojí Muzeum ve Šlapanicích a Muzeum v Ivančicích.

Muzeum ve Šlapanicích přichystalo již tradičně program pro rodiny s dětmi. Ve 14 a 16 hodin se uskuteční komentovaná procházka po šlapanickém Masarykově náměstí, která zábavnou formou představí historii a proměny tohoto místa. V 17 hodin bude následovat přednáška na téma Zapomenuté Šlapanice, která představí zapomenutá zákoutí Šlapanic na starých fotografiích a pohlednicích. Vstup volný.

Muzeum v Ivančicích připravilo procházku po ivančických náměstích také pro rodiny s dětmi. Ve 14, 15 a 16 hodin začíná procházka po Palackého a Komenského náměstí plná zajímavostí, her a úkolů. Vstup volný.

Dny evropského dědictví se konají v ČR již od roku 1991 a letos se v Jihomoravském kraji připojilo i všech šest poboček Muzea Brněnska, které připravily poutavý program v podobě mimořádných komentovaných procházek a prohlídek. Ty návštěvníky zavedou na zajímavá místa a seznámí je s nedávnou i vzdálenější minulostí. Vhledem k omezené kapacitě doporučujeme rezervaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám