Hlavní obsah

Dnes jsou na Vysoké ruiny, dřív ale teklo ve Šporkově letohrádku z kašny víno

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je valcha u saského kurfiřta…, mohl si pobrukovat majitel malešovského panství František Antonín Špork (1662 - 1738), když mastil karty v Karlových Varech. Oškubal Friedricha Augusta o 1400 dukátů, za něž nechal postavit nádherný letohrádek na Vysoké nad Kutnou Horou.

Foto: Vratislav Konečný

Z barokního letohrádku s věžičkou a umělými jeskyněmi zůstaly jen romantické obvodové zdi

Článek

Nejvyšší kopec v polabské rovině, kolem 500 metrů nadmořské výšky, byl tehdy holý a barokní letohrádek s kaplí svatého Jana Křtitele zářil do daleka. Podle dochovaných nákresů k němu vedla alej, stavbu nazvali Belveder. Stavělo se v letech 1695 - 1697, architektem byl Giovanni Battista Alliprandi.

Jedli, pili...

Špork při otevření pořádal lukulské hody - kromě zmíněné kašny chrlící víno upekli dva jeleny, vola nadívaného kachnami, koroptvemi a husami, k tomu 5000  bochníků chleba a 60 sudů piva...

Hrabě si uměl života užívat, jeho tatík byl sedlák, který udělal velkou kariéru v armádě. Koupil si šlechtický titul a panství v Lysé nad Labem, kde se Antonín narodil a také zemřel. Pochován je ale v hrobce hospitalu Kuks.

Krápníková výzdoba

Belveder byl mnohoúčelovou stavbou, u nás ojedinělou. Letohrádek s kaplí a zároveň poustevna. Jednopatrová stavba s věžičkou měla čtvercový půdorys, vcházelo se do ní ze tří stran, předsíně byly vyzdobeny jako krápníkové jeskyně.

V kapli se sochou Jana Křtitele viselo jako baldachýn slunce, z toho prýštila voda. Věžička sloužila jako rozhledna, sál a čtyři pokoje se nacházely v patře. Dvě poustevny stály před budovou, patřily mnichům, kteří se starali o areál. Ten byl obehnán kruhovou zdí.   

Musela to být mimořádná stavba, Špork si na ně potrpěl, připomeňme například zámeček Bon Repos u Lysé.

Po požáru zbyly ruiny

Bohatý Špork byl mecenášem umění, podporoval M. B. Brauna, díky němuž získal Kuks i jiné památky na věhlasu, zavedl hru na lesní roh a parforsní hony. Jeho zásluhou přijel do Čech i význačný skladatel Antonio Vivaldi.

Zároveň jako ostrý kritik společenských poměrů a zastánce náboženské tolerance byl v neustálém sporu s církví. V Lysé měl tajnou tiskárnu, tu vyčenichali jezuiti a proslulý Antonín Koniáš si jako vyšetřovatel přišel na své. Šporka obžalovali z kacířství, ale nakonec vše skončilo pokutou.

Na Vysoké si hrabě užíval dva roky. Zcela nečekaně prodal roku 1699 malešovské panství i s letohrádkem Antonínovi z Halleweilu, ten o stavbu na kopci neměl vůbec zájem. Nějaký čas tu pobývali mniši různých řádů, augustiniáni odešli v roce 1796.

Letohrádek dostal ještě novou střechu, ale opuštěnou stavbu poslal na věčnost požár ze 30. dubna 1834. Po zásahu bleskem zbyly jen obvodové zdi. I tak působí zbytky Belvederu romanticky, nedaleko se tyčí dvě věže, využívaní k telekomunikačním účelům, nová ocelová slouží zároveň jako rozhledna.

Z nádherné stavby na Vysoké zbyly jen ruiny, které se snaží zakonzervovat spolek Belveder.

Pod kopcem se rozkládá Kutná Hora, rozeznat věž svaté Barbory je dost obtížné, splývá s terénem, záchytným bodem je věž kostela svatého Jakuba. Na vrchu Kaňku kamenná rozhledna s výtečnou restaurací Havířská bouda. Vřele doporučuji.

Reklama

Výběr článků

Načítám