Hlavní obsah

Dnem užitečného ptactva je první duben

Novinky, Jan Řehounek

Nejen Apríla, s vyváděním různých žertíků, a svátek Huga oslavíme 1. dubna. Na tento den totiž připadá Mezinárodní den ptactva.

Foto: Jan Řehounek

Mladý rehek

Článek

Vyhlášen byl 1. dubna 1906 u příležitosti podepsání Mezinárodní konvence o ochraně užitečného ptactva v Paříži. Československá republika k této konvenci přistoupila až v roce 1924 vyhláškou č. 205/1924 Sb. Nebyl to ovšem první podobný dokument, již o dva roky dřív byla podepsána Úmluva na ochranu ptactva pro zemědělství užitečného.

Posláním Mezinárodního dne ptactva je připomenout lidstvu, že nejenom ptáci samotní jsou nejrůznějšími způsoby ohrožováni, ale nebudeme-li bránit jejich stanoviště a hnízdiště, ohrožujeme i vlastní existenci.

První duben nebyl zvolen náhodně – je to totiž období, kdy vrcholí jarní tah, ptáci se vracejí na hnízdiště a někteří už dokonce hnízdí. Svědčí o tom i fakt, že v tomtéž dni se u nás již od roku 1900 konal Den ptáků. Vymyslel ho slovenský přírodovědec Oto Herrmann (* 1835 v Brezně, † 1914), a to pro školy v celé rakousko-uherské monarchii. Společně s ptactvem se v tento den rovněž chránily stromy.

Každoročně k Mezinárodnímu dni ptactva konají ornitologové spoustu různých akcí a zejména pozorování ptáků v terénu.

Vzhledem k epidemii koronaviru se letos tyto veřejné akce konat nebudou. Nic nám ovšem nebrání v tom, abychom využili procházky v přírodě, nebo pouhé otevření okna k pozorování ptáků, kteří jsou našimi nejbližšími společníky ze živočišné říše. Nějakého ptáčka potkáte i v nehostinném centru velkoměsta, v nejbližším parku, na vlastní zahrádce, u vody, na poli i v lese.

A pokud uvidíte černomodře a bíle zbarveného ptáčka s vidličkovitě proříznutým ocáskem, který se jako šipka mihá pod oblohou nebo nad vodní hladinou, pak je to s největší pravděpodobností pták roku 2020 – jiřička obecná.

Reklama

Výběr článků

Načítám