Hlavní obsah

Divoká Šárka - úchvatná příroda na území miliónové metropole

Novinky, Šárka Stanieczková

Hledala jsem místo, kam vyrazit na procházku v hlavním městě. Většinu zelených míst na mapě města Prahy jsem poznala, ale údolí mého jména jen minimálně. Byla jsem nadšená, jaká krásná příroda se nachází na tomto místě.

Foto: Šárka Stanieczková

Vodní nádrž Džbán

Článek

Chráněné území tvoří asi 2 km dlouhý průlom Šáreckého potoka tvrdými buližníky (usazená křemitá hornina), vytvářející dvě soutěsky, a náhorní plošinu nad soutěskou. Tyto geomorfologické proměny vytvářejí na skalních stěnách s jižní expozicí a na horní plošině podmínky pro vznik a existenci společenstev a teplomilné vegetace skalních stepí. Naopak na stěnách se severní expozicí a na dně údolí vznikla chladnomilná živočišná i rostlinná společenstva. Zachovaly se zde pěkně vyvinuté přírodní meandry. Geologickou stavbu území tvoří buližníky a břidlice.

Uvidíte zde přirozeně dubohabrové háje, Kozákovou a Šestákovou skálu, které tvoří tzv. Džbán - pojmenovaná vodní nádrž. Vyskytuje se zde také řada chráněných a vzácných druhů lišejníků a játrovek, a na zastíněných skalách rostou vzácné druhy kapradin.

Na slunných teplých plochách stepního charakteru žije řada druhů stepních a lesostepních měkkýšů a hmyzu. Žije zde také řada druhů ptáků i chráněných (Pěnice vlašská, Bělořit šedý, ale i vzácně Slavík obecný). Část přírodní rezervace je pravidelně udržováno, např. pasoucím se stádem ovcí a koz.

Území Divoká Šárka je národní kulturní památkou a svým přírodním i historickým významem patří k nejvýznamnějším lokalitám svého druhu na území ČR.

Na počátku této rezervace se mimo jiné dočtete, že je zde nebezpečí eroze půdy, pokud si zkrátíte cestu, skalními svahy, a tím nevratně poškodíte tuto přírodní rezervaci. 

Rok vyhlášení této rezervace je psán k roku 1964 a má celkovou rozlohu necelých 25,5 ha. Toto území se katastrálně řadí do městské části Praha-Dolní Liboc.

Určitě doporučuji si zde zajít na výlet, terén se dá zvládnout i s kočárkem tzv. golfky. Je zde výhled do okolí na část Prahy. Ideální místo pro odpočinek, relax a piknik s přáteli. Je zde několik tras, jak projít celé území, vrchem nebo údolím. Dostanete se zde z ul. Evropská, u McDonald´s je zpoplatněné parkoviště, nebo se dá stát i jinde, autobusová zastávka Divoká Šárka.

Reklama

Výběr článků

Načítám