Hlavní obsah

Divocí koně na Josefovských loukách

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ptačí park Josefovské louky, v těsném sousedství Josefovské pevnosti u Jaroměře, je jedinečným ekologickým projektem. Zaplavované louky v nivě Metuje poskytují vhodné prostředí k životu mokřadního ptactva a zároveň je umožněno lidem, aby zde mohli ptáky v jejich přirozeném prostředí pozorovat.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Pro orientaci jsou zde pro ně připraveny informační cedule, naučná stezka, pozorovatelna, odpočívadla a zásobník knižních průvodců.

Můžete tu uvidět například čápy, labutě, volavky, čejky chocholaté, různé dravce, vybavíte-li se dalekohledem, pak i bekasíny, chřástaly, kulíky, kolihy či pisíky. Vzácně i jeřáby popelavé.

Pozornému návštěvníkovi neuniknou ani obojživelníci, brouci, vážky a motýli.

Pro zachování biodiverzity území sem byli před časem přivezeni divocí koně (exmoorský pony) z rezervace u Milovic. Koně totiž spásají agresivní invazní trávy a keře, které by změnily původní složení flóry luk.

Prozatím se na Josefovských loukách pase devět koní. Brzy sem však připutují z Milovic, kde se úspěšně rozmnožují a tamní pastviny už jsou jim malé, další. Prozatím jsou na ohražených plochách, ale od podzimu se budou moci pohybovat po celém území luk.

„Postavili jsme brány a vstupní prolízky pro návštěvníky, kteří se budou moci s koňmi setkat tváří v tvář. Vedla nás k tomu zkušenost, že lidé se v prostoru chovají zodpovědně. A do budoucna plánujeme i pár praturů, což bude jistě atraktivní podívaná,“ slibuje správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám