Hlavní obsah

Dívčí Kámen, hrad postavený z velké lásky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Českého Krumlova se nalézá zřícenina hradu Dívčí Kámen. Hrad je spojen s mnoha pověstmi o svém vzniku - jedna z nich vypráví o velké lásce dvou mladých lidí, která byla příčinou vzniku této nádherné stavby v hloubi lesů...

Foto: Jana Bečková

Hlavní část hradu

Článek

Hrad se nachází nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy v krásné a romantické krajině s možností koupání. Výlet na hrad je spojen s pěší procházkou, neboť z obce Třísov či Holubov je nutné jít pěšky. Obě obce jsou propojeny naučnou stezkou vedoucí přes hrad.

Zvolili jsme cestu po červené turistické značce z obce Třísov až pod hrad s výhledem od protilehlého svahu na hlavní část zříceniny. Otevřeno je od rozednění do soumraku. Vstupné činí čtyřicet korun, zaplatíte je ve stánku pod cestou k vstupní bráně. Zde je také občerstvení s upomínkovými předměty.

Pověst o vzniku hradu vypráví příběh mladého muže, který jezdil na koni ke skále - právě zde potkal mladou krásnou dívku. Požádal jí o ruku a ona mu odpověděla: „Stanu se tvou ženou, avšak jen s tou podmínkou, že spolu budeme žít v sídle vystaveném na skále, pod kterou tak ráda chodím.“ A ona skála kde se podle pověsti setkali je vidět z jedné části hradu přímo naproti ve svahu - jmenuje se Dívčí skála. Zde mládenec hrad ale nevybudoval, postavil jej na protějším skalním útvaru. Nazval ho Dívčí Kámen na počest své budoucí ženy. Kdybychom věřili pověstem, mohl by tím mladíkem být Jošt z Rožmberka, jeden ze zakladatelů hradu

Přestože hrad vybudovaný v polovině 14. století byl na svou dobu moderním a pohodlným obydlím, nikdy se nestal trvalým sídlem vrchnosti, jeho funkce byla především mocensko-správní. Roku 1394 zde byl krátce vězněn král Václav IV. Na počátku husitských válek postoupil Oldřich II. z Rožmberka hrad Vilémovi z Potštejna, ale již o čtyři roky později, v roce 1424, se hrad opět navrátil do Oldřichovy držby. Oldřich si Dívčí Kámen oblíbil a na sklonku svého života zde strávil čtyři roky. V roce 1541 se o Dívčím Kameni písemné prameny zmiňují jako o pustém hradu.

Prohlídka hradu je bez průvodce, ke vstupence obdržíte desky s historií hradu včetně pověstí, jež se váží k tomuto místu - a pak se již procházíte rozsáhlým hradním komplexem. Vstupní branou se dostanete na nádvoří a pokračujete prudkým stoupáním k dřívější hlavní části hradu. Dnes se již jedná pouze o ruiny a zbytky obvodových zdí.

Pokud jdeme po obvod hradu, objeví se před námi i pověstná skála zvaná Dívčí, pod níž se scházeli oni milenci z pověsti. Dále se po obvodu hradu vracíme zpět na hlavní nádvoří a stoupáme na protilehlou část s vyhlídkou na Vltavu a kemp u řeky. Zde byla strážní věž, ze které bohužel nic nezbylo.

Je odtud nádherný pohled do krajiny i na celý komplex hradní zříceniny. Dbají tu na bezpečnost návštěvníků a to postupným zakonzervováním zříceniny proti pádu kamenů. I přesto je nutné stále být obezřetný a v areálu hradu se pohybovat opatrně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám