Hlavní obsah

Divadlo Mír - nový stánek múz v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V Ostravě-Vítkovicích v Halasově ulici je budova, která plnila funkci jednoho z prvních kinosálů. Filmy se zde promítaly do roku 1992. Pak zde byla tělocvična. Město Ostrava budovu prodalo v roce 2006 soukromníkům. Byl zde obchod. V sobotu 25. března zde zahájilo činnost soukromé Divadlo Mír.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.3.2017 Divadlo Mír v Ostravě - Vítkovicích

Článek

Ku prospěchu města Ostravy tedy vzniklo další divadlo. Po Národním divadle moravskoslezském, Divadle Petra Bezruče, Divadle loutek Ostrava, Komorní scéně Aréna, Staré Aréně je tu první soukromé divadlo.

Divadlo Mír vede ve funkci ředitele mladý, známý herec Komorního divadla Aréna Albert Čuba (1983). Po absolutoriu Janáčkovy konzervatoře v Ostravě působil v Národním divadle moravskoslezském, Divadle Petra Bezruče, v Těšínském divadle a Komorní scéně Aréna. Nyní si splnil svůj sen.

„Můj sen? Byl to dlouhodobější proces. Nebylo to okamžité rozhodnutí. Vše zrálo v  mé hlavě. Dával jsem si pozor, kde se objeví zajímavý prostor, takže když mi to tady trošku cvrnklo do nosu, měl jsem možnost si to tady prohlédnout, tak jsem pochopil, že to je ono a šel jsem do toho. To celé se dělo v období let 2015 - 2016, odkdy jsme tady a dáváme dohromady divadlo,” rozpovídal se Albert Čuba.

Podle jeho slov zde jako poslední byli vietnamští obchodníci. Ti budovu zrekonstruovali a prostory upravili pro potřeby obchodu.

„My jsme vlastně nedělali, rekonstrukci, ale "dekonstrukci". Sundali jsme konstrukce ze šikminy a vznikl tak sál a druhou polovinu jsme nechali tak, jak byla, a vzniklo jeviště. V dalším "kole" jsme zde instalovali křesla, kterých je 330, jeviště opatřili světelným parkem a zvukovou aparaturou, položili koberce, zrekonstruovali WC. Do současné doby jsme proinvestovali ze soukromých zdrojů něco přes 3 milióny korun,” pokračoval Albert Čuba.

Jako první inscenaci připravili hru Sebastiena Thiéryho Dva úplně nazí muži v režii Václava Klemense, uměleckého šéfa Divadla loutek Ostrava. V inscenaci, která měla premiéru 25. března a zahájila tak provoz Divadla Mír, hrají Vladimír Polák, Pavlína Kafková, Pavla Gajdošíková a Štěpán Kozub.

„Jsme soukromé divadlo bez stálého ansámblu.  V tom je jediný rozdíl od dalších ostravských divadel. Divák tady ale žádný rozdíl neuvidí. Bude zde normální repertoár, budou tady hrát profesionální herci. Inscenace budou režírovat profesionální režiséři. Samozřejmě že to budou herci, režiséři a scénografové, kteří jsou nějakým způsobem svázaní s Ostravou. Stavíme to tak, že ostravský divák, a hlavně milovník ostravského divadla obecně, bude mít možnost vidět herce z různých ostravských divadel, kteří by se jinak těžko sešli na jedné scéně,” dodal ředitel Divadla Mír.

Divadlo jako další chystá inscenaci Lionela Goldsteina Drahoušku, to chce drink!, kterou bude režírovat Peter Gábor, šéf souboru činohra Národního divadla moravskoslezského. 

Třetí inscenací bude hra Bůh masakru, kterou napsala francouzská spisovatelka a dramatička Yasmina Reza (1959).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám