Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava zve na první premiéru nové sezóny

Novinky, Josef Zajíc

Představení operní pohádky Vrať nám, ptáku, hastrmana se uskuteční v Divadle loutek Ostrava v režii Václava Klemense jako první premiéra v nové sezóně. Divadlo pohádku inscenovalo ve spolupráci s dětským Operním studiem Národního divadla moravskoslezského.

Foto: Josef Zajíc

Inscenace pohádkové opery: Vrať nám, ptáku, hastrmana. Z generálky 3.9.2015. Úvod do pohádky.

Článek

Premiérová představení operní pohádky Vrať nám, ptáku, hastrmana budou dvě. První premiéra se bude konat v pátek 4. září v 17 hodin a druhá premiéra v neděli 6. září v 15 hodin na hlavní scéně Divadlo loutek Ostrava (DLO).

Poetickou a milou pohádkovou operu zkomponoval Edvard Schiffauer na libreto Ivana Binara v režii Václava Klemense, uměleckého šéfa  DLO. Scénu, kostýmy a loutky vytvořil Tomáš Volkmer. Pohybová spolupráce byla v choreografických "rukou" Jany Tomsové. Hudební nastudování je dílem Lenky Živocké a Edvarda Schiffauera.

V inscenaci hrají čtyři dospělí herci - Jana Zajacová, Robin Ferro v alternaci s Rastislavem Širilou, studentem Ostravské konzervatoře. Vílu Pohádku alternuje Anika Kuncová a Hana Paskudová. V dalších rolích dětí se objevují nadaní členové dětského Operního studia Národního divadla moravskoslezského. 

Opera vypráví o tom, jak se děti skamarádí s hodným vodníkem Luciánem, který má v hrnečcích místo lidských duší zavařené ovoce a zeleninu. Neplní tedy úkol a hastrmana odnese k sobě na nedostupnou horu pták Zoban. Děti se spolu s vílou Pohádkou rozhodnou Luciána zachránit a jdou ho hledat. Začíná dobrodružná pouť o záchranu kamaráda.

Hru napsal český spisovatel, někdejší redaktor rádia Svobodná Evropa Ivan Binar a ostravský hudební skladatel Edvard Schiffauer. Opera vznikla, když oba tvůrci byli za husákovské normalizace v 70. letech zavření do vězení za pobuřování, kterého se, podle tehdejších orgánů, dopustili v představení ostravského studentského divadla Pod okapem. Opera se dostala na jeviště až po pádu totality, v provedení Dismanova rozhlasového dětského souboru.

„Když loni Eda Schiffauer spolu s Lenkou Živockou, vedoucí dětského Operního studia při NDM, přišli s myšlenou, že by chtěli realizovat nastudování opery ve spolupráci s naším divadlem, měl jsem konečně možnost se s operkou seznámit a ta hudba a celá představa mě okouzlila,” popsal vznik spolupráce režisér Václav Klemens. 

„Fascinují mě okolnosti vzniku té operky, jak oba tvůrci, aby se z pobytu ve vězeňských celách zcela nezbláznili, se utečou k pohádkovému podobenství, které vypráví mimo jiné i o síle hudby,” dodal režisér. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám