Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava uvede Perníkovou chaloupku ve verších Václava Renče

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 14. prosince v 17 hodin uvede ostravské Divadlo loutek jako svoji poslední premiéru v roce 2012 veršovanou pohádku Václava Renče Perníková chaloupka. Režie se ujal umělecký šéf divadla Václav Klemens, který je také autorem písňových textů.

Foto: Josef Zajíc

Perníková chaloupka:Z generální zkoušky DLO. Premiéra 14.12.2012 Máma: Vladimíra Krakovková,Táta:Martin Legerski

Článek

Světoznámá pohádka Perníková chaloupka pochází původně z pera bratří Grimmů a také u nás se dočkala bezpočtu psaných, vyprávěných a divadelních verzí. Do veršů ji převedl významný český básník, dramatik a překladatel Václav Renč (1911-1973).

Pohádka je pro děti od tří let a výše. Je jednoduchá. Ale v jednoduchosti je síla. Přesto ne vše je předloženo v inscenaci jen tak na talíři. Je jisté, že malé děti budou doprovázet i rodiče. Takže když k sobě promluví rodiče: "Mámo!"  a "Táto!" a oba mají tak nějak vlhké oči, dospělí již vědí, že přiletí vrána a pak čáp a na světě je Mařenka a Jeníček. A nejmenší děti začínají něco tušit.

Příběh se posouvá na jednoduché, ale pro malé děti pochopitelné scéně Michala Hejmovského. Hudbu napsal stálý spolupracovník divadla Vlastimil Ondruška. V hlavních rolích mámy a táty se předvedou Vladimíra Krakovková a Martin Legerski. V roli zlé a škaredé ježibaby straší Libuše Čecháková.

Umělecký šéf divadla Václav Klemens nastudoval v této sezóně v Národním divadle moravskoslezském operu La Wally (20. 9. 2012), v Divadle loutek inscenoval pohádku Kocourek Modroočko (premiéra 2. 11. 2012) a pohádka Perníková chaloupka bude v pátek 14. prosince jeho již třetí letošní premiérou.

"V druhé polovině sezóny v roce 2013 chystáme divadelní adaptaci komiksových příběhů z časopisu Čtyřlístek. Bude se jmenovat Čtyřlístek zasahuje," uvedl režisér. "Na konec sezóny na květen chystáme originální přepis takového kultovního polského filmového seriálu pro děti a mládež Čtyři z tanku a pes. U nás se to bude jmenovat Šarik vypravuje," dodal.

Premiéra inscenace Perníková chaloupka proběhne na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava 14. prosince v 17 hodin. Na dvě předvánoční neděle 16. a 23. prosince v 10.30 a 15.30 hodin jsou připravena představení pro veřejnost. Ještě před vánočními svátky DLO zahraje tuto inscenaci pro školy - a to v pátek 21. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám