Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava oslavilo Den dětí prohlídkou zákulisí

Novinky, Josef Zajíc

V neděli 2. června připravilo Divadlo loutek Ostrava pro děti dárek. Od 10 do 15 hodin měly možnost za doprovodu svých rodičů navštívit divadlo tam, kam za normálních okolností, kromě loutek, noha nevkročí.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo loutek Ostrava slavilo 2. června 2019 Den dětí.

Článek

Role průvodců se ujali divadelní lektoři a hrdinové pohádky Ronja, dcera loupežníka. Krásnou pohádku napsala Astrid Lindgrenová, kterou pro DLO zdramatizovala dramaturgyně Daniela Jirmanová.

V 11.00 hodin se děti sešly v šatně divadla, pak přešly ke schodům do útrob alternativní scény Divadla loutek Ostrava.

Paní lektorka umělecko-vzdělávacích programů Tereza Géryk děti uvítala a seznámila je s programem. Najednou hup, skok a byl tu Birk, syn loupežníka, kamarád Ronji. Birk spolu se členem uměleckého souboru Divadla loutek Ostrava Petrem Sedláčkem a Terezou děti provedli zákulisím divadla. A bylo se na co koukat.

„Tak tady jsme v truhlárně. Když se řekne truhlárna, tak se tady, děti, dělá co?” zeptal se truhlář. Ještě než děti stačily odpovědět, už z Birka vylétlo: „No přece truhly!” - a měl také pravdu.

V truhlárně DLO se vyrábí kulisy podle kreseb a nákresů výtvarníka, který scénu navrhnul. V truhlárně se vše rozměří a truhláři to vyrobí. V truhlárně děti viděly vrtačky, pily, brusičky a další stroje a také větrák, který odvětrává piliny.

Kulisy jsou hotové a tak chodbou a zákoutími divadla děti prošly do kulisárny, kde jim pan "kulisák" všechno řekl o kulisách: kde se schovávají, když právě nejsou na jevišti. Loutkové divadlo má dvě scény - hlavní scénu a alternativní scénu. Tam všude se používají kulisy.

„Děti, teď jsme v místnosti, kde jsem se narodil,” řekl Birk, syn loupežníka. Děti vykulily oči a podívali se na rodiče. „Tedy, tady ten pán mě tu vyrobil!” opravil se Birk. A loutkář dětem pověděl, z jakého dřeva se nejčastěji vyrábějí loutky. Ukázal jim různé druhy loutek od maňásků až po marionety a další složitější loutky.

„Tady se šijí na loutky šaty,” prozradila dětem Tereza. Paní švadlena, šička, kostymérka, krejčí dětem vysvětlila, jak a z čeho se na loutky šije. Vysvětlila jim, že se šije i kostým na herce, všechno musí sedět - být přesně na míru těla herce a loutky, musí být barevné, hezké a musí vydržet dlouho. Některá inscenace má třeba i více než 600 představení.

Děti prošly okolo zvukaře, osvětlovače až do hlediště hlavního sálu Divadla loutek Ostrava a byly na jevišti, kde jim Tereza s Birkem ukázali scénu právě z inscenace loupežnické pohádky Ronja, dcera loupežníka. Děti prolezly všechno, kam se mohly dostat, všechno si osahaly, všechno viděly a už trochu ví „jak se hraje divadlo”.

Reklama

Výběr článků

Načítám