Hlavní obsah

Divadlo Drak v Hradci Králové hostí přehlídku amatérských divadelních souborů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V královéhradeckém divadle DRAK si daly o tomto víkendu dostaveníčko amatérské divadelní soubory na přehlídce autorských divadel malých forem – AUDIMAFOR 2013.

Foto: Audimafor 2013 (archiv)
Článek

Audimafor 2013 je postupové kolo celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek, přehlídky studentských divadelních souborů Mladá scéna, divadel poezie Wolkrův Prostějov a přehlídky Loukářská Chrudim, které má od 22. do 24. března na programu devět (a podle informací pořadatelů možná i deset) představení.  

Akci pořádá Středisko amatérské kultury Impuls Hradec Králové a Volné sdružení východočeských divadelníků ve spolupráci s Divadlem DRAK s finanční podporou Královéhradeckého kraje, Ministerstva kultury ČR a Města Hradec Králové.

Přehlídka byla zahájena v pátek 22. března v podvečer před budovou hlavního nádraží v Hradci Králové a pokračovala na scéně Labyrint, kde vystoupil soubor Traumatizovaní tygříci ZUŠ F. A. Šporka z Jaroměře s představením Tygr Thomase Tracyho, inspirovaným novelou Williama Saroyana Tracyho tygr.  

Zdařilým vyvrcholením prvního dne přehlídky byla hororová komedie o hasiči, který po nevydařené akci navštíví sebevědomou psycholožku v ordinaci plné nejen lékařských tajemství, nazvaná PSYHCO. Do Hradce Králové ji přivezlo Divadlo Tří z Pardubic. Bylo to představení plné zvratů, převleků a nečekaných situací. Děj na hlavní scéně divadla DRAK postupně gradoval a když na jeviště v úplném závěru vstoupil Šáša, bylo početnému publiku více než jasné, že autoři opravdu vědí, co říkají, jestliže tvrdí, že se jedná o příběh zamotanější než písmenka v názvu.       

Už první den přehlídky dal tušit, že na východě Čech se amatérskému divadlu daří, že má divákům co nabídnout a že lektorský sbor ve složení Prof. Dr. Jan Císař, CSc. (teatrolog), Mgr. Alena Zemančíková (autorka, dramaturgyně a režisérka Českého rozhlasu), MgA. Tomáš Žižka (scénograf, muzikant, performer – pedagog KALD DAMU), Vladimír Hulec (divadelní publicista), Michal Zahálka (student Katedry divadelní vědy FF UK, divadelní recenzent Hospodářských novin) má svoji kvalitu a na Audimaforu 2013 bude z čeho vybírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám