Hlavní obsah

Divadelní spolek Kord v srdci zahájí letní divadelní sezonu v Makově

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahájení letní sezony připravili v sobotu 23. června v letním kině v Makově. Makov je část obce Předslav, která leží asi 12 kilometrů od Klatov. Sezonu zahájí divadelní spolek Kord v srdci, který na Klatovsku působí už pátou sezonu a na divadelních prknech, která znamenají svět, sklízí nemalé úspěchy.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Divadelní spolek KORD V SRDCI

Článek

Vladimír Čada (70) z Klatov má úžasného koníčka, kterým je amatérské divadlo. „Před pěti lety jsme se s bratrem Jiřím, který je moje starší dvojče, rozhodli, že založíme skupinu historického šermu. V roce 1963 jsme se oba učili ve Škodovce v Plzni a tam jsme tehdy navštěvovali oddíl sportovního šermu. A teď bratra napadlo, že bychom mohli naše šermířské umění znovu oživit, aby byla nějaká legrace, abychom život obohatili nám i ostatním. Tak jsme založili skupinu historického šermu Kord v srdci,” popsal Vladimír Čada.

„Ale protože jenom šerm je pro dnešní diváky málo, obohatili jsme to texty. Bratr začal psát pohádky, legendy a historické příběhy, které jsou proloženy šermířskými souboji. Zakoupili jsme zbraně - meče a kordy, a i podle historických filmů jsme začali dávat dohromady naši divadelní společnost,“ řekl Čada.

Letos v zimě napsal Jiří (principál divadelní společnosti) novou divadelní hru s názvem Rozmarné cesty osudu. Děj hry se odehrává ve staré Francii za vlády Ludvíka XIII.

„Bratr píše většinou z prostředí Francie, protože ta romantika je nádherná! Divadelní kus pro osm účinkujících jsme začali nacvičovat v březnu letošního roku. První vystoupení jsme měli už v polovině května v Dobré Vodě u Pocinovic. Hráli jsme venku v nádherném prostředí, kde je lesní kaplička, mýtina, počasí nám přálo a tam se odehrála naše premiéra. Další vystoupení jsme měli koncem května na hradě Klenová, na které přišlo kolem 80 lidí. A do třetice s touto hrou budeme v sobotu 23. června ve 14 hodin otevírat letní sezonu v letním kině Makov. Cítíme se poctěni tím, že naše divadelní skupina vždy tuto sezonu v Makově zahajuje. Diváci se určitě mají na co těšit, protože o naše dobové kostýmy se stará Blaženka Votápková z Klatov. K naší velké spokojenosti pro nás ušila překrásné kostýmy,“ prozradil zakladatel divadelního spolku.

Jejich hry jsou atypické tím, že diváci mají divadlo okořeněné o šermířské souboje. „V průběhu děje diváci uvidí čtyři souboje. A právě to má v těchto zeměpisných šířkách punc originality našeho divadelního spolku. Na scéně je několik šermířů - já s bratrem Jiřím a potom naše nová, velká naděje Luboš Jakubčík s dalším spoluochotníkem Martinem,“ říká Čada.

Reklama

Výběr článků

Načítám