Hlavní obsah

Divadelní sezónu v Čáslavi zahájila i výstava Zdeňka Sejčka a Kamily Ženaté

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velké rekonstrukci bylo v úterý 25. září otevřeno v Čáslavi Dusíkovo divadlo a Nová scéna. Při příležitosti zahájení nové divadelní sezóny tu byla zahájena vernisáží výstava akademického malíře profesora Zdeňka Sejčka a akademické malířky Kamily Ženaté.

Foto: Pavel Kalina

Přátelé jsou vítani

Článek

Slavnostní zahájení výstavy bylo v podvečer 25. září ve foyer nově zrekonstruovaného čáslavského divadla. Vystavované obrazy jsou rozmístěny na stěnách v prostoru divadla a na Nové scéně.    

Vernisáž zahájil žák akademického malíře profesora Zdeňka Sejčka, profesor Josef Novák. V úvodním slovech se nejdříve zmínil o začátcích malířské éry akademického malíře Zdeňka Sejčka. Vystavovaná umělcova tvorba je průřezem z období let 1940 až 2012 - je realistická a srozumitelná.   

Akademický malíř Zdeněk Sejček se narodil před 86 lety. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK, obor výtvarná výchova, u špičkových umělců,  kreslíře Cyrila Boudy a malíře Martina Salcmana.

Největší vliv na umělcovu malířskou tvorbu  měl malíř Cyril Bouda, který se vyznačoval  výbornou prací a precizností. Poté to byl Martin Salcman, který přišel na fakultu s jiným způsobem pohledu na plochu. Vliv umělců ze školy z kraje zapůsobil, ale chtěl se za každou cenu osamostatnit a tak šel vlastní uměleckou cestou.  

Během umělecké činnosti napsal mnoho zajímavých knih, které jsou známé a důvěrné. Jsou to knihy zaměřené především na malíře Železných hor, jako byl Antonín Chittussi, nebo rozsáhlá publikace Jindřich Průcha v dopisech a vzpomínkách. Vedle malířské tvorby se dostal na dráhu pedagogickou, kde nejdříve učil na gymnáziu a poté na Střední pedagogické škole v Čáslavi. Díla Zdeňka Sejčka se nacházejí v různých galeriích a v soukromých sbírkách.

Jak Josef Novák hovořil o Zdeňku Sejčkovi, tak hovořil o Kamile Ženaté.  Kamila Ženatá je současná moderní, multimediální malířka a umělkyně a byla žákyní profesora Zdeňka Sejčka. Své umělecké vzdělání získala na Akademii výtvarných umění. Žije a pracuje v Praze. Umělecká díla vystavovala v Německu, v Japonsku a v dalších zemích.  

Kamila Ženatá představuje kreativní všestrannou osobnost. Měla velké štěstí, že se setkala se živou legendou Janem Zrzavým, který ji ovlivnil, když mohla zažívat atmosféru v jeho ateliéru a pozorovat ho. Je také činná v publikační činnosti.                                          

Během vernisáže došlo k malému filmovému seznámení s rekonstrukcí a výstavbou nové scény v Dusíkově divadle.  

Výstava je přístupná v době konání divadelních představení a po domluvě i mimo představení. Potrvá do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám