Hlavní obsah

Divadelní hra Zatmění měla svoji premiéru

Novinky, Petr Mráček

V divadle Broadway měla premiéru divadelní hra Zatmění. Ta byla u nás uvedena i v české premiéře a to v úterý 3. října.

Foto: Petr Mráček

Zatmění

Článek

Hra od autora J. Bernlefa byla uvedena pod režijním vedením dvou mladých nadějí českého divadla Filipa Bařiny a Dominika Jetela.

Do hlavní role Martina obsadili herce Dušana Sitka, který zazářil například v nedávné době na prknech Divadla Pod Palmovkou v Králově řeči, či v dramatu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Role jako by byla pro Dušana Sitka psána na tělo. Jeho výkon lze považovat za vrchol v jeho herecké kariéře. Člověka postiženého Alzheimerovou chorobou zahrál s takovým přesvědčením, kterému věřil snad každý divák ve vyprodaném hledišti. Po jeho boku stála herečka Ilona Svobodová, která zahrála jeho ženu Věru. Za povšimnutí stojí i role Marie Málkové, která představovala ošetřovatelku Phil.

Zatmění je divadelní hra, která si klade za cíl upozornit na Alzheimerovou chorobou, což se tomuto nastudování povedlo na 100 procent. Dušan Sitek by za svoji roli měl být právem nominován na Cenu Thálie.

O čem divadelní hra vlastně je? Starší pár Martin a Věra spokojeně žijí svůj obyčejný život v zapadlém městečku na americkém pobřeží. Milující manželé spolu prožívají chvíle radosti a míru, avšak jen do doby, kdy Martinovo chování začne nést jasné příznaky Alzheimerovy choroby. Zpočátku jde jen o Martinovo roztomilé zapomínání, později však přicházejí stále vážnější problematické situace. Přesto se Věra snaží nenarušovat jejich klidný život a vše zvládat sama. Postupem času se však Martinův stav natolik zhorší, že se rozhodne vyhledat pomoc. Pomocnou ruku nachází v doktoru Eardleym a ošetřovatelce Phil.

Divadelní hra Zatmění je dramatizací knihy Vyhasínání mozku Martina Kleina, která se stala nejpopulárnější knihou 20. století! Dramatizace knihy se ve světové premiéře v rotterdamském divadle Ro Theater dočkala mnoha kladných ohlasů.

Do konce roku bude hra uvedena v Divadle Broadway ještě 4x, a to 17. října, 31. října, 7. listopadu a 21. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám