Hlavní obsah

Diskuzní Kavárna Evropa dorazí v pátek do Olomouce

Novinky, Radim Kašpar

V pátek 21. března zavítá projekt Kavárna Evropa také do Olomouce. Veřejnost tak bude mít jedinečnou možnost zapojit se do diskuze o tématech, která ovlivňují každodenní život nás všech. Akce se koná od 17 hodin v Café 87 a je otevřena všem zájemcům.

Foto: Radim Kašpar

Kavárna Evropa

Článek

Neziskové organizace EUTIS, o.p.s. a Civipolis o.p.s. připravily zajímavý projekt s názvem Kavárna Evropa. Projekt získal podporu ze strany Zastoupení Evropské komise v Praze a v současné době probíhají besedy v sedmi městech napříč republikou.

V pátek 21. března se uskuteční beseda pro středoškoláky na Gymnáziu, Olomouc, Čajkovského 9 a v odpoledních hodinách od 17:00 do 18:30 v kavárně Café 87. Pozvání přijali Ing. Jan BŘEZINA, poslanec Evropského parlamentu, Bc. Jindřich ŠÍDLO známý novinář a komentátor, Mgr. Aleš MUSIL, M.A., manažer v Evropské komisi - Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž a Mgr. Martin PUSTAJ, politolog, odborník na EU. 

Besedu moderuje Doc. Mgr. Pavel ŠARADÍN Ph.D. z Katedry politologie a evropských studií FF UP v Olomouci. Více informací lze nalézt také na facebooku projektu

Beseda se bude týkat nejrůznějších témat, jako například práce v evropských institucích či v jiných zemích EU (téma volného pohybu osob), význam Evropského parlamentu, náplň práce europoslanců a vliv evropské legislativy na každodenní život občanů ČR, práva občanů EU a obecně význam občanství EU, nebude chybět také otázka budoucího směřování evropské integrace a EU.  

O projektu:

Beseda se koná v rámci projektu Kavárna Evropa, který má za cíl zvýšení znalostí studentů i širší veřejnosti o právech občanů EU a podnícení jejich aktivní účast na demokratickém životě v EU.

V první fázi projektu se uskuteční v sedmi městech na vybraných školách přednášky (v čase 13:00 – 14:30) pro studenty na témata vztahující se k občanství EU, právům občanů EU, možným budoucím podobám EU a reformám nezbytným pro zlepšení každodenního života občanů. Těchto přednášek se zúčastní nejen poslanci Evropského parlamentu, ale také známé osobnosti nejen z politické sféry (akademici, novináři, lidé z praxe…).

V odpoledních hodinách (v čase 17:00 – 18:30) se v uvedených městech uskuteční také akce pro širokou veřejnost. Ty budou mít podobu moderovaných besed se stejnými hosty na podobná témata. Tato setkání se uskuteční ve vybraných kavárnách. Cílem setkání je zvýšit informovanost o právech občanů EU mezi širokou veřejností. Místo konání, neformální prostředí kaváren, by mělo být přitažlivé a méně oficiální pro posluchače, stejně jako přítomnost pozvaných osobností - jednotlivých diskutujících.

Velmi zajímavou součástí projektu je také simulace televizní debaty s moderátorkou české televize Danielou Písařovicovou, což činí celý projekt ještě více atraktivní vůči primární cílové skupině. Studenti budou mít možnost v rámci projektu sestavit 3-5členné týmy a zapojit se do tohoto diskuzního pořadu. Ten bude simulovat reálnou televizní debatu a zde budou studenti prezentovat a konfrontovat svá stanoviska s dalšími týmy. V rámci příprav na debatu budou studentům nápomocni mentoři z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Nejlepší tým postoupí do závěrečné konference do Olomouce, plánována je na červen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám