Hlavní obsah

Dílo Zdeňka Velebného, Rytíře řádu české heraldiky, k vidění na výstavě v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Vyšívaný Velký znak Ruského impéria byl vytvořen jako prezentace titulu Rytíře řádu české heraldiky Zdeňka Velebného a je dominantou lednové výstavy heraldiky v Malé scéně v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Zdeněk Velebný, nositel titulu Rytíř řádu české heraldiky, a rodový znak rodiny Velebných, nyní nově doplněný o kolanu (řetěz s hvězdou řádu rytířů).

Článek

Zdeněk Velebný se od dětství zajímal o historické vlajky a znaky států. Tuto zálibu po odborné stránce rozšířil absolvováním VU při Střední škole grafické v Jihlavě, kdy se začal především věnovat heraldice a vexilologii (věda o historii a symbolice vlajek a praporů).

Jeho hlavním zájmem se staly heraldické erby, které na objednávku městům, obcím, různým spolkům a rodinám nejen navrhuje, ale prostřednictvím svojí firmy Velebný i vytváří. Založením této firmy navázal v roce 1990 na třísetletou rodinnou tradici, kdy první písemná zmínka krejčovské živnosti, krumplování a vyšívání jeho předka je z roku 1713.

V současné době je Zdeněk Velebný uznávaný heraldik a výtvarník.   Parlamentní komisí bylo schváleno již více než 150 jeho návrhů obecních a městských symbolů a jeho dílo je zárukou kvalitního odborného a výtvarného zpracování. Jedná se o velmi starou práci ručního vyšívání, náročnou techniku strojního vyšívání spočívající ve vrstvení a stínování barevnými odstíny nití a automatickou výšivku podle naprogramovaných motivů v počítači.

Na objednávku podle přání a zadání zákazníka každý rok navrhuje a vytváří zhruba 100 nástěnných znaků a vlajek, kde vychází z historických pramenů, jmen a místních podmínek. Sedmdesát procent těchto výrobků směřuje za hranice České republiky.

Od roku 1992 vede Heraldickou kancelář a je členem vexilologické společnosti a České heraldické společnosti v Praze. V roce 2012 pořádala tato společnost v budově Akademie věd ČR výstavu erbů a rodokmenů, kde firma Velebný jako prezentační dílo při příležitosti udělení titulu Rytíře řádu české heraldiky Zdeňku Velebnému vystavila Velký znak Ruského impéria.

Tento celý vyšívaný obraz od české firmy o rozměrech 170 x 200 cm je světovým unikátem. Jsou na něm vedle carské koruny, dvouhlavého ruského orla, sv. Jiří, archandělů Gabriela a Michaela a řádu sv. Ondřeje zpracovány historické znaky ruských zemí (knížectví a oblastí, velkoknížectví a carství) používaných v letech 1882 až 1917.

Pro výrobu byla zvolena kombinovaná technika výšivky. Podkladovým materiálem je vínový vlajkový samet a pro baldachýn samet v medové barvě. Dále je použita technika malby jehlou a stínovaným tamburováním. Jednotlivé znaky knížectví byly vyšity zvlášť a přiaplikovány kladením zlatého frizé. Vše je vytvořeno ruční prací, jen u orlíčků a hranostaje bylo použito vyšívacího automatu. Rám obrazu je vyroben z drásaného dubu a zdoben hřeby s názvem firmy. Váha obrazu je 40 kg. Náročnost provedení dokazuje více jak 1000 hodin práce od května s dokončením 5. října 2012.

Toto unikátní dílo včetně osobní, obecní, městské, státní heraldiky a tabartu, což je ceremoniální oděv herolda, do které se odívá přednášející při mezinárodních setkáních, lze si nyní prohlédnout ve výstavní síni Malé scény v Ústí nad Orlicí až do 31. ledna - ve všední dny od 16.00 do 20.00 hodin, o víkendu hodinu před začátkem každé programové akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám