Hlavní obsah

Díky pozvánkám od ČPZP lékaři zachytili přes tisíc lidí s rakovinou

Novinky, Lenka Hatlapatková

Celkem 1038 pacientů s onkologickou diagnózou odhalili lékaři díky pozvánkám na screeningové vyšetření, které poslala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) v průběhu let 2014 až 2018 svým pojištěncům. Vyplývá to z finálních údajů takzvaného adresného zvaní.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Jednalo se o celorepublikový projekt Ministerstva zdravotnictví ČR, během kterého všechny zdravotní pojišťovny rozesílaly svým pojištěncům pozvánky na screeningové vyšetření děložního čípku (cervix), prsu (mamoscreening) a tlustého střeva (kolorekta). 

Konkrétně ČPZP během čtyřleté kampaně obeslala 104 932 svých klientek pozvánkou na vyšetření děložního čípku, 98 151 klientek pozvala na mamografické screeningové vyšetření a 232 591 pozvánek bylo určeno k vyšetření kolorekta.  Počty klientů ČPZP, kteří se dostavili na vyšetření, i počty zachycených onkologických nálezů jsou uvedeny v tabulce:

Screening                                Cervix         Mamoscreening       Tlusté střevo

počet obeslaných                     104 932       98 151                       232 591

z nich se dostavilo k vyšetření  39 497        43 318                       111 125

zachycených rakovin                 174            361                             503

Z dat vyplývá, že nejlepší výsledky vykázal program mamografického screeningu. Překvapivě vysoký je i podíl žen ve screeningovém věku, které chodí pravidelně na screening děložního čípku ke gynekologovi, chodí i na mamoscreening ovšem vyšetření na screening rakoviny tlustého střeva jim schází a pozvánka je bohužel neoslovila.

„Pojištěnce k preventivnímu vyšetření oslovujeme opakovaně, ale existuje populace, která nechodí na prevenci vůbec. Pokud nezajistíme vyšší povědomost občanů o existující povinnosti pečovat o své vlastní zdraví – například absolvovat preventivní prohlídky, nelze očekávat zlepšení situace,“ komentuje výsledky zdravotní ředitelka MUDr. Renata Knorová, MBA.

Cestou ke zlepšení povědomí občana o nutnosti vlastní péče o své zdraví by podle ní bylo otevření celospolečenské debaty nad případnou finanční spoluúčastí za zdravotní služby – minimálně u občanů, nerespektujících nutnost pravidelných preventivních prohlídek.

ČPZP zve své pojištěnce, kteří sdělili své číslo mobilního telefonu do registru, k preventivním prohlídkám pomocí krátkých textových zpráv. Tuto službu s názvem Prevence v mobilu realizuje několik let a ze strany klientů je hodnocena pozitivně. Měsíčně ČPZP pošle esemesku kolem 11 tisíc pojištěncům.

Mezi nejvyhledávanější screeningové programy hrazené z fondu prevence patří v ČPZP mamografie a vyšetření pigmentových skvrn. Jednou z významných aktivit ČPZP k posílení preventivní osvěty veřejnosti je kampaň Spolu proti melanomu. Loni ve 12 městech kampaň oslovila na 5500 lidí, přičemž podezřelé znaménko se našlo u pěti procent vyšetřených. 

Reklama

Výběr článků

Načítám