Hlavní obsah

Díky obci zůstane pobočka pošty v Přepychách zachována

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Od 3. dubna funguje v Přepychách na Rychnovsku "pod křídly" obce Pošta Partner. Slavnostnímu otevření předcházela rozsáhlá rekonstrukce prostor, které mnoho let sloužily provozu pobočky České pošty a které se nacházejí v objektu, kde sídlí i obecní úřad.

Foto: obec Přepychy (archiv)

Od 3. dubna funguje v Přepychách na Rychnovsku "pod křídly" obce Pošta Partner. Pásku slavnostně přestřihla i starostka Zdeňka Seidelová.

Článek

Představa, že Přepychy o pobočku pošty přijdou, byla pro vedení obce od pouhého nastínění této možnosti naprosto nepřijatelná. Starostka Zdeňka Seidelová si totiž z předchozí praxe spolumajitelky úspěšné firmy dobře pamatuje, kolik negativního taková změna znamená nejen pro podnikatele a kolik úsilí (ale i peněz) by každého stálo se s důsledky "poprat". Navíc pošta v Přepychách existuje již více než sto let, když c. k. poštovní úřad tu byl zřízen v roce 1903 na žádost místního Matěje Plichty.   

První jednání o změně způsobu obsluhy pošty proběhlo za účasti starostky Přepych a manažera České pošty obvodu Náchod 1. dubna loňského roku a 5. května se možností zapojení do projektu Pošta Partner zabývali zastupitelé.  

Po složitých vyjednáváních o podobě smlouvy na poskytování poštovních služeb v Přepychách prostřednictvím Pošty Partner zastupitelstvo obce až 8. září 2016 tento projekt definitivně schválilo a pověřilo starostku Zdeňku Seidelovou podpisem smlouvy.  

Pobočka České pošty v Přepychách naposledy fungovala v pátek 24. března 2017 a vzápětí začaly náročné a do nejmenšího detailu naplánované stavební úpravy. „Řemeslníci to mají naplánované na minuty. Snad všechno dopadne,” prohlásila v den zahájení bouracích prací Zdeňka Seidelová, která průběžně dohlížela na postup prací a spolu s celým obecním úřadem neváhala přiložit ruku k dílu při závěrečném úklidu zrekonstruovaných prostor.  

Zásadní změna s sebou nese i finanční zátěž pro rozpočet obce. Obecní prostředky musí z části pokrýt nejen náklady na rekonstrukci, ale také provoz pobočky Pošty Partner, včetně mzdových nákladů, neboť plnohodnotné poštovní služby nyní poskytuje zaměstnankyně obce, která ve zbytku úvazku bude vyřizovat agendu odpadů apod.      

Slavnostní otevření s nezbytným přestřižením pásky proběhlo v pondělí 3. dubna v 8.30 hodin za trefné asistence dvou poštovských panáčků. Pobočka v Přepychách je otevřena denně od 8.30 do 10.30 hodin a v pondělí a ve středu také od 13 do 17 hodin a v pátek od 13 do 15 hodin.  

Taková je současnost. Pro zajímavost si ještě také připomeňme něco z historie. Prameny uvádějí, že na území Rakouska-Uherska, tedy i v Čechách a na Moravě, sloužila pošta především pro potřeby panovníka. Jejími vlastníky a provozovateli se stávaly většinou šlechtické rody a to až do roku 1722, kdy se pošta stala státem řízenou organizací. Reformou v roce 1743 zestátnila císařovna Marie Terezie poštovnictví v celé monarchii, a umožnila tak jeho jednotné řízení.      

Reklama

Výběr článků

Načítám