Hlavní obsah

Devítiletý Vojtěch Vepřek je nejlepší biketrialista Evropy

Novinky, Radek Janka

Bohatou úrodou skončilo pro české biketrialisty letošní mistrovství Evropy, které se konalo 18. června na Sardinii. Jedním z medailistů je i devítiletý olomoucký závodník Vojtěch Vepřek. V dětské kategorii poussin (7 - 9 let) získal zlatou medaili a s ní spojený titul mistra Evropy pro rok 2016.

Foto: Radek Janka

Vojtěch Vepřek na domácím závodě MČR, 2016

Článek

Dějištěm mistrovství byl národní park Pabude v horách nedaleko Bolotany.

„Tratě tady byly nádherné, kameny porostlé mechem úplně jako někde v pralese,” neskrýval nadšení Milan Vepřek, otec a současně trenér mladého závodníka. „Úseky pro poussiny však byly příliš snadné a jezdci nesměli udělat žádnou závažnou chybu – ta by je připravila o šanci na medaili,” dodal.

Vojtěch si ale se svou bezstarostnou povahou obavy nepřipouštěl: „Bylo to tady dost lehké a věřil jsem v úspěch už před startem. Z vítězství se raduju.“

Chybám se mu podařilo vyhnout a s pouhými třemi trestnými body zvítězil. Druhé místo patří katalánskému jezdci Joanu Fusalbovi (6 TB), třetí skončil Vojtův domácí soupeř a jmenovec Vojtěch Hříbek (7 TB).

Olomoucký klub na Sardinii reprezentoval i starší z bratrské dvojice, Tomáš Vepřek. Po loňském triumfu na světovém šampionátu v benjaminské kategorii letos Tomáš závodí prvním rokem v kategorii minime (13 - 15 let).

Na soutěž odjížděl se skromným cílem nebýt poslední, předseda klubu Radek Janka to ale viděl nadějněji: „Tomáš by mohl být do pátého místa, o medaile se mezi sebou poperou starší kluci,” předpovídal před závodem.

Tomáš Vepřek nakonec splnil oboje a skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. „Čas na průjezd sekcí byl hodně ostrý, stíhal jsem na poslední chvíli. Protože jsem tu nejmladší, beru bramborovou medaili jako úspěch.“ Od bronzové jej dělily pouhé 4 body.

Mistrovství Evropy letos bohužel poznamenal nižší počet startujících v dospělých kategoriích. V elitní kategorii suverénním výkonem zvítězil Václav Kolář. Celkem čeští jezdci přivezli z Itálie 6 zlatých, 4 stříbrné a 4 bronzové medaile.

Před sebou nyní mají biketrialisté poslední závod jarní části domácího seriálu, V první polovině srpna je čeká mistrovství světa v Blansku. Kromě Vojtěcha a Tomáše Vepřkových zde řady české reprezentace rozšíří i další jezdec Biketrial klubu Olomouc, Lukáš Janka v kategorii junior.

Výsledky ME v biketrialu 2016:

Poussin: 1. V. Vepřek (CZE, 3 TB), 2. J. Fusalba (CAT, 6 TB), 3. V. Hříbek (CZE, 7 TB)

Benjamin: 1. N. Garcia (CAT, 3 TB), 2. J. McParland (GBR, 13 TB), 3. D. Sabáček (CZE, 34 TB)

Minime: 1. A. Morewood (GBR, 0 TB), 2. M. Pochtiol (CZE, 6 TB), 3. R. Semour (GBR, 43 TB)

Femine: 1. A. Pečínková (CZE, 16 TB), 2. E. Hříbková (CZE, 57 TB), 3. I. Antlová (CZE, 70 TB)

Junior: 1. M. Štěpánek (CZE, 13 TB), 2. M. Hlávka (CZE, 17 TB), 3. W. Ackerley (GBR, 18 TB)

Senior 20“: 1. P. Procházka (CZE, 8 TB), 2. L. Tombini (ITA, 9 TB), 3. M. Popelka (CZE, 9 TB)

Elite: 1. V. Kolář (CZE, 6 TB), 2. M. Kakáč (CZE, 35 TB)

Reklama

Výběr článků

Načítám