Hlavní obsah

Děvín, neprávem opomíjený majestátní hrad, který nikdy nebyl dobyt, zdolal až zub času

Novinky, Jana Vančatová

Hamr na Jezeře, obec nedaleko Mimoně a Jablonného v Podještědí, je známa zejména vyznavačům letní rekreace. Milovníci filmů pro pamětníky si určitě vybaví písečnou pláž z filmu Dovolená s Andělem. Nedaleko zmíněného rybníka stojí neprávem opomíjená zřícenina rozsáhlého středověkého hradu Děvína.

Foto: Jana Vančatová

Děvín, hrad který nepokořilo žádná vojsko, ale zub času ano

Článek

Děvín je ideálním cílem nenáročného výletu pro jakéhokoliv turistu. Ze silnice vedoucí okolo Hamerského rybníka je kuželovitý vrch Děvín, součást zalesněné Ralské pahorkatiny, velmi dobře viditelný.

Téměř jistě ale nepostřehnete, že na jeho hřebeni se nalézají rozlehlé pozůstatky kdysi mohutné strážní pevnosti. Kopec vystupuje více než 100 metrů nad okolní krajinu, severní svahy příkře spadají ke břehům rybníka. Na jižní straně je Děvín oddělen sedlem od vyššího Hamerského Špičáku, kde se také zachovaly zbytky opevnění, v minulosti sloužící jako ochrana cesty do Mimoně.

Pro toho, kdo se v území nalézajícím podél středověké obchodní cesty z Prahy do Lužice již trochu orientuje, nebude jistě žádným překvapením, že i tento hrad vznikl kolem poloviny 13. století jako královský hrad; byl dalším ze strážních hradů u obchodní stezky do Lužice. O tom, že čilý obchodní ruch zde panoval i mnohem dříve, svědčí dokonce nálezy římských mincí.

V letech 1359 - 1516 patřil s krátkými přestávkami pánům z nedaleké Stráže - Vartemberkům. Pak ho koupili Biberštejnové, za nich hrad prodělal velkou renesanční přestavbu. V průběhu 15. a 16. století byl několikrát obléhán jak husity, tak vojskem lužického Šestiměstí, ale dobyt nikdy nebyl. Po renesanční přestavbě již pomal ztrácel svůj obranný význam, pustl a chátral. V roce 1645 byl Švédy „pro jistotu“ pobořen a vypálen, tím se i uzavřela jeho téměř čtyři staletí trvající historie.

Vlastní hrad tvořila hranolová věž s připojenou budovou paláce. Hradní areál neměl příkopy, dostatečnou ochranu mu poskytovaly strmé srázy. Dolní předhradí bylo dřevěné, podél zdí vlastního hradu od něj vedla cesta k další bráně do horního předhradí, které bylo již kamenné. Třetí branou se procházelo do horního hradu, který byl chráněn baštami.

Do dnešních dob se dochovalo rozsáhlé zdivo, sklepy a hradní studna. Velká část hradu také posloužila řadě místních obyvatel jako laciný a poměrně snadno dostupný materiál při budování jejích obydlí. V podzemí byla objevena tzv. Děvínská štola, kde se těžila železná ruda pro zdejší pece; její malá část dnes ale zejména slouží jako útočiště pro netopýry.

Rozlehlost hradu byla opravdu úctyhodná, v prostorách, kde kdysi panoval čilý ruch, vás dnes obklopí klid a ticho; závějemi spadaného zlatého bukového listí nyní prosvítají lány fialek. Z vrcholu ve výšce 435 metrů je výborný výhled na daleké okolí i rybník založený pod ještě vzkvétajícím hradem v 16. století. Nejvíce uvidíte v době, kdy mohutné buky ještě nejsou obrostlé listím. Z parkoviště z centra obce se k hradu příjemnou procházkou po břehu rybníka dostanete za necelou půlhodinku. Dobře značeno.

Vydáte-li se na výlet v létě, určitě neodoláte krásnému koupání a mnoha dokonalým cyklostezkám i zajímavým turistickým okruhům, kterých je v okolí bývalého vojenského prostoru velké množství. Z Děvína také nepřehlédnete protější Bílý kámen; jednu z mála stolových hor v této lokalitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám