Hlavní obsah

Devět žáků z pražských škol postoupilo do finále informační soutěže IT-SLOT

Novinky, Petra Ďurčíková

Jubilejní 10. ročník soutěže IT-SLOT pro žáky 8. a 9. tříd zná své finalisty. V prvním kole soutěže otestovalo znalosti z informatiky, matematiky a logiky 3860 dětí ze 115 základních škol napříč Českem.

Foto: SSŠVT

V prvním kole žáci řešili celkem 25 úkolů.

Článek

Své zástupce bude mít ve finálovém klání 34 škol z jedenácti krajů. Devět finalistů z pražských škol bude ve finále v Praze v roli „domácích“. Sedmičlenné výpravy přijedou z Libereckého, Ústeckého a Středočeského kraje. Šest zástupců bude mít Jihočeský kraj, pět finalistů pochází z Královéhradeckého kraje, tři z Olomouckého kraje, po dvou reprezentantech vyšlou také školy z Karlovarského kraje a Pardubického kraje. Jeden úspěšný finalista bude hájit barvy Plzeňského kraje a jeden kraje Jihomoravského.

„Absolutním rekordmanem se letos stala Základní škola a mateřská škola Hranice z Olomouckého kraje, z níž se ve finálové padesátce nejlepších umístilo hned sedm žáků. Podle pravidel však může jedna škola vyslat do finále maximálně tři své reprezentanty, a tak museli čtyři žáci hranické školy uvolnit místo řešitelům z jiných škol, nejvýše umístěným ‚pod čarou‘. Na maximální počet tří finalistů dosáhly ještě čtyři další školy - ZŠ Dukelská ze Strakonic, ZŠ Schulzovy sady ze Dvora Králové, ZŠ Buzulucká z Teplic a ZŠ Campus z Prahy. Až na poslední jmenovanou měly všechny své finalisty také v loňském ročníku soutěže a jejich výsledky ukazují na skvělou práci tamních učitelů matematiky a informatiky,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která klání mezi českými žáky každoročně pořádá.

V prvním kole žáci řešili celkem 25 úkolů ze Systému Logických Otázek, které se dotýkaly dvou oblastí – informačních technologií a ve druhé části matematiky a logiky.

„Test obsahoval úlohy, které prověřují znalosti z oboru ICT a které každý rok vymýšlíme v souladu s vývojem ICT ve společnosti. V těch si je většina soutěžících jistá. Horší výsledky mívají děti už tradičně v úlohách na logické myšlení, jejichž principy zůstávají v zásadě každý rok stejné,“ poukázal Martin Vodička.

Finále soutěže IT-SLOT s padesáti nejlepšími řešiteli z prvního kola proběhne 11. prosince v učebnách Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze 9. Hodnotné ceny čekají na úspěšné řešitele i jejich školy. Ve hře je například vysoce výkonný notebook s moderním procesorem Intel pro vítěze a 14palcový notebook s pokročilými aplikacemi pro jeho školu.

Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne bezprostředně po finále soutěže za účasti žáků, jejich doprovázejících pedagogů, organizátorů a partnerů soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám