Hlavní obsah

Devatenáct statečných: v 90 začali studovat na Univerzitě. A baví je to 

Novinky, Věra Breiová

Je to tak. Devatenáct odvážných seniorek a seniorů z Olomoucka se pustilo v tomto týdnu do studia na Univerzitě. Ne na té „Palackého“, je to Univerzita vlastní, v SeniorCentru. V pondělí 16. října měli slavnostní imatrikulaci i se studentským slibem na insignii. V úterý a ve čtvrtek už začali studovat.

Foto: Věra Breiová
Článek

Projekt Univerzity se zrodil v hlavách aktivizačních pracovnic SeniorCentra Olomouc. „Někteří z našich klientů jsou stále vitální, chtěly jsme jim dát něco navíc,“ říká Lenka Bazgerová.

O tom že trénink zaměřený na paměť je v pokročilém věku velmi důležitý, je přesvědčen i MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., z III. Interní gerontometabolické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Starší lidé potřebují stále nové podněty a nové aktivity. Výzkumy ukazují, že pokud je nemají, projeví se to záhy na jejich kondici i zdravotním stavu,“ vysvětluje.

Slavnostní ceremoniál se vším všudy

A tak 16. října proběhla opravdová imatrikulace s kostýmy, zlatou insignií, imatrikulačními listy v červených složkách. Za tónů skladby Gaudeamus Igitur nastoupila před seniory-studenty akademická obec v celé své kráse.

Po představení studentů i akademického senátu přednesl projev rektor Univerzity (vrchní bratr), děkan, proděkan a vyučující profesorka. Ta na závěr přečetla imatrikulační slib. „Všichni to brali vážně a tiše poslouchali. Pak nastala vlastní přísaha studentů. Dvěma prsty se dotkli insignie a řekli „slibuju“,“ popisuje Lenka Bazgerová.

Noví studenti byli plni dojmů, neskrývali dojetí. Ludmila Kučová ke slibu dodala, že se bude učit ve dne i v noci. „Bylo to nádherné, nikdy jsem nic takového nezažila,“ řekla její kolegyně Elfrída Koutná a tiše dodala: „Děkuji. Celý život jsem jenom dřela a na školu nebyl čas.“

Studentský slib složila i 90letá Zdenka Brychtová, plná elánu a vitality (nedávno se zapojila i do malování podchodu). „Prostě to zkusím a budu se snažit,“ řekla odvážně.

Novopečené studenty potěšila Filozofická fakulta Univerzity Palackého, která jim poslala jako projev důvěry a obdivu dárky a upomínkové předměty. Studium je nastaveno dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek. Tento týden už tedy mají studenti první hodiny za sebou. Iniciátorky projektu ale vzpomínají, že nebylo úplně lehké přesvědčit seniory, aby se „upsali“ ke studiu. 

Obavy přebilo nadšení

„Jejda, vždyť já mám jen měšťanku,“ bála se Univerzity Elfrída Koutná. Ludmila Kučová to brala nejprve jako žert. „To budu muset říci dceři, aby mi koupila aktovku,“ zabrblala. Ale jiskřička v oku prozradila zájem a zvědavost.

Zdenka Velinská, která oslaví 90. narozeniny v prosinci, měla obavy, aby nepropadla. „A tak jsme vysvětlovaly, že už Komenský říkal “škola hrou“ – a nakonec se přihlásilo 19 studentů!“ usmívá se Lenka Bazgerová.

„Zaměříme se na matematiku, český a anglický jazyk, dějiny, zeměpis, přírodopis, na všeobecné znalosti, trénink paměti a pozornosti a na logopedická cvičení. Také budeme rozvíjet výtvarné techniky a na závěr studenti namalují obraz, jímž by měli vyjádřit své emoce,“ popisuje Bazgerová.

Senioři přistupují ke studiu odpovědně. „Do kalendáře označili úterý a čtvrtek, aby nezapomněli. A dokonce upozornili své rodiny, že v tento čas nemají chodit na návštěvu, protože studují a nesmějí být rušeni,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám