Hlavní obsah

Devadesátník Jan Vorlíček vystavuje v nymburském muzeu

Novinky, Jan Řehounek

V pondělí 13. května byla ve Vlastivědném muzeu v Nymburce zahájena retrospektivní výstava místního výtvarníka Jana Vorlíčka u příležitosti jeho devadesátých narozenin.

Foto: Jan Řehounek

Jan Vorlíček

Článek

K významnému jubileu, kterého se dožívá v plné duševní i tělesné svěžesti, mu na vernisáž přišlo poblahopřát asi pět desítek jeho přátel i celé vedení města Nymburka – starosta Tomáš Mach a místostarostové Stanislava Tichá a Bořek Černý.

Jan Vorlíček se narodil 12. května 1929. Výtvarné tvorbě se věnuje již neuvěřitelných osm desítek let. Malovat totiž začal již v dětství. K soustavné tvorbě dostal podnět od svého profesora – akademického malíře prof. Jaroslava Maška při studiích na Zemské průmyslové škole stavitelské v Mladé Boleslavi, kde studoval obor architektura.

Prvním jeho veřejným vystoupením byla v roce 1950 výstava v Křižanovicích, kde pracoval na stavbě přehrady. Později se ve výtvarné práci zdokonaloval studiem na Lidové konzervatoři v Praze u akademického malíře V. V. Palečka a soukromě u akademických malířů J. Šimiceho a K. Peřiny. Byl členem, dnes už bohužel zaniklých, Sdružení výtvarníků ČR v Praze a Společnosti J. P. Brandla v Kolíně.

Ač ryzí amatér, uspořádal v průběhu své umělecké dráhy neuvěřitelných 410 samostatných autorských výstav – ke každému svému kulatému jubileu připravil velkou retrospektivní expozici.

Jeho díla jsou v muzeích a v galeriích u nás i v zahraničí. Galerista Emanuel Tomšíček, původem Nymburák, prodal ve své galerii v kanadském Vancouveru několik desítek jeho obrazů.

Za svoji výtvarnou práci a veřejnou činnost byl Jan Vorlíček v roce 2005 oceněn městským vyznamenáním Nymburský lev třetí třídy.

Kurátorka výstavy Jana Kavánová sestavila reprezentativní kolekci autorových děl z posledních let, ale i průřez jeho celoživotní tvorbou. Tu doplnila tably z tvorby, dokumenty a fotografiemi z Vorlíčkova života, diplomy a oceněními.

Výstava bude přístupná do 9. června denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám